A tárgyalóteremből

2024.04.25. 12:31

Leköphetett és megtámadhatott egy debreceni buszsofőrt, két év letöltendőt kaphat

A vita abból pattant ki, hogy a férfi nem jelzett időben a megállóhely előtt. A buszsofőr ezt szóvá tette, és az események beindultak.

Hajnal László

Egyre több támadás éri a buszsofőröket (a fotó illusztráció)

Forrás:  MW-archív

Egyre több támadás éri a autóbusz-vezetőket napjainkban. A Haon 2023 júliusában írt arról, hogy a Volánbusz tájékoztatása szerint az utóbbi időkben jelentősen elszaporodtak azok az esetek, melyekben kollégájukat verbálisan vagy fizikailag is bántalmazzák. A buszsofőr közfeladatot ellátó személy, így az őket ért támadások szigorúan büntetendő bűncselekménynek minősülnek.

tárgyalás, buszsofőr, buszvezető, volánbusz, bántalmazás
Hornyák Zsolt bíró vezette az ülést a buszsofőr bántalmazása ügyében
Forrás: Czinege Melinda

Egy ilyen ügyben tartott előkészítő ülést csütörtökön reggel a Debreceni Járásbíróság, melyben egy hosszúpályi lakost azzal vádolnak, hogy rátámadt egy buszvezetőre.

Nem tetszett neki, hogy szólt a buszsofőr

Az eset 2023 májusában történt egy Monostorpályi és Debrecen között közlekedő Volánbusz járaton. A vád szerint az ügy abból pattant ki, hogy az egyik utas későn jelezte leszállási szándékát. A sofőr ennek ellenére megállt a megállóhelyen, és kinyitotta az ajtót, azonban közölte a férfival, hogy legközelebb időben jelezzen.

A jármű utasa a megjegyzés miatt ideges lett, ezért szóváltás alakult ki köztük, a férfi kiabálni kezdett a buszvezetővel, majd arcon köpte őt. Leszállt a buszról, miközben tovább szidalmazta a sofőrt, majd visszalépett a lépcsőn, és az ajtó mellett található műanyag szemetes tetejét levette, és a vezető felé dobta, akinek az arcát találta el.

Az ütés következtében a buszsofőr orra megzúzódott, nyolc napon belüli sérülést okozva. Az ügyészség ezért közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat.
A csütörtöki ülésen az ügyész kérvényezte, ha a vádlott beismeri a bűnösségét, két év börtönbüntetésre ítélje a bíróság. Megjegyezte, a nyilvántartásból lekért adatok szerint a vádlott ellen jelenleg is folyamatban van egy büntetőügy garázdaság és zaklatás vétsége miatt, továbbá egy hamis vád miatt.

tárgyalás, buszsofőr, buszvezető, volánbusz, bántalmazás
Az ügyész emlékeztetett rá, a buszsofőr közfeladatot ellátó személy
Forrás: Czinege Melinda

A szabadlábon védekező vádlott is jelen volt a tárgyalóteremben. Bírói kérdésre úgy felelt, nem kíván vallomást tenni, majd az ügy folyamán később szeretne beszélni a történtekről, emellett szembesítést kért a sofőrrel. Láthatóan nem értett egyet a vádiratban megfogalmazottakkal.

Beismerés hiányában az ügy tárgyalási szakaszba lép. Az ügyész jelezte, a bizonyítási eljárásban a buszsofőr és a négy tanú személyes meghallgatását kérvényezi. A védelem csatlakozott az indítványhoz. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában