Zúgtak a borotvák

2024.05.04. 20:50

Juhnyíró verseny Újvároson: focicsapatnyi birkanyíró ragadott ollót és gépet – fotókkal, videóval

Nem akármilyen versenyt tartottak Hajdú-Bihar vármegyében. Idén is sokakat vonzott a balmazújvárosi juhnyíró verseny, ahol tizenegy juhnyíró mérte össze tudását és fizikumát.

Nagy Emese

Tizennegyedik alkalommal is megszervezték a kézi és gépi juhnyíró versenyt szombaton délután Balmazújvároson, aminek idén Veres István tanyája adott otthont. Az eseményre szép számmal érkeztek érdeklődők és szurkolók egyaránt, ugyanis a városban már hagyománnyá vált, hogy minden év májusában megszervezik a versenyt, így már a helyiek áprilisban készülnek a nem mindennapi megmérettetésre, a balmazújvárosi juhnyíró versenyre.

Tizenegyen versenyeztek a balmazújvárosi juhnyíró versenyen
Haon birka juhnyírás birkanyíró birkanyírás
Tizenegyen versenyeztek a balmazújvárosi juhnyíró versenyen
Forrás:  Molnár Péter

Miért indították útjára a balmazújvárosi juhnyíró versenyt?

Idén tizenegy birkanyíró, gondolta úgy, ollót és gépet ragadnak azért, hogy boldogságot okozzanak mintegy ötven merinó birkának azzal, hogy segítenenek megszabadulniuk az elmúlt egy évben növesztett gyapjújuktól. Ketten ollóval vágtak bele a sűrű gyapjúba, míg kilencen géppel, néhány perc alatt vették le a nagykabátot a juhokról.

Szanka István, a rendezvény főszervezője a verseny kezdete előtt a Haon érdeklődésére kifejtette, azért indították útjára a balmazújvárosi juhnyíró versenyt, mert úgy tartották, a mai embereknek is látniuk kell, évtizedekkel korábban hogyan nyírták meg a juhokat, mennyi munka benne, mik a folyamatai a birkanyírásnak, ugyanis ezt talán ma már csak a juhok gazdái és a birkanyírók tudják.

 – Nagyapáink idejében ennek a tevékenységnek sokkal nagyobb hagyománya volt, még akkoriban a nagyszüleim megosztották velem, a juhnak a gyapjából (annak a bevételéből) jóformán kijött az állat téli tartása, ami napjainkban már nincs, a mostanában értékesített gyapjú árából nem vásárolható meg az állat takarmánya – fogalmazott. Hozzátette, a kézi és gépi nyírás egyszerre fog indulni, a zsűri pontozni fogja, megadott idő alatt hány darab birkát nyír meg a versenyző, milyen minőségben teszi azt meg, mennyire lesz szép a juh szőre, valamint meg tudja-e szabadítani a juhot úgy a gyapjújától, hogy az állat bőre ne sérüljön meg (ne legyen megvágva stb.). 

Az eseményen Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar vármegyei elnöke mondott köszöntőbeszédet, amiben gratulált a szervezőknek. 

Örömmel tölt el, hogy egy ilyen nagyszerű rendezvényre jöhettem, ugyanis még csak hasonló versenyen sem fordultam meg. Sajnos jómagam is megtapasztalom, ez a kultúra kihalófélben van, éppen ezért elengedhetetlen, hogy ezeket a hagyományokat próbáljuk ápolni és megőrízni

 – nyomatékosította a balmazújvárosi juhnyíró verseny kezdete előtt. Majd rámutatott, bízik abban, hogy még nagyon sok birkanyíró versenyt tartanak majd a városban.

Egymás után hozták a juhokat

Nincs más hátra, induljon a verseny! – hangzott el, majd hozták is a termetes juhokat, a verseny helyszíne hirtelen egy csatamezővé vált, legalábbis azok szemében, akik nem találkoznak, látnak nap mint nap juhnyírást. A birkákat úgy hordták ki a karámból a „fogók”, mintha azok 10-20 kilósok lennének, viszont egynémelyik minden bizonnyal akár 70-80 kilót is nyomott. Egyik meglepő pillanatkép utána már jött is a másik, ugyanis a juhnyírók úgy adogatták a birkát, majd a gépet egyik kezükből a másikba, mintha bemutatóznának. Nyilvánvalóan ez számukra megszokott, de azért a jelenlévők arcán is lehetett látni, minden elismerésük a nyíróké. Akadt olyan versenyző, aki 2-3 perc alatt „lerántotta” a gyapjút a birkáról; persze ezt csak a gépi nyírók tudták megtenni, azért ollóval sokkal lassabban haladt a munkafolyamat. Viszont a birkák meglepően nyugodtan, ficánkolás nélkül kivárták, hogy megszabadítsák őket a bundától. 

Az állatokat szeretni és tisztelni kell

Az érdeklődők között voltak gyerekek, felnőttek és az idősebb korosztály is képviseltette magát, érzékelhető volt, akadtak közöttük barátok, családtagok, mert a megmérettetés utolsó hajrájában többen kiabálták az általuk legjobbnak vélt versenyző nevét. Kunkli Péter birkanyíró néhány éve mélyült el a szakma rejtelmeiben, gyerekkora óta szereti és tiszteli az állatokat, szóval biztos volt abban, felnőttként olyan munkát szeretne, ami valamelyest kötődik az állatokhoz.

 – Szeretem a munkám, persze nem könnyű, de ennek is megvan a maga szépsége – osztotta meg gondolatait.

Nagy Gyula birkanyíró már régi motorosnak számít a szakmában, huszonéves volt, amikor először juhnyíró gépet tartott a kezében, majd miután kipróbálta a tevékenységet, hamar rájött, megtalálta a számításait. 

Nem egy könnyű tevékenység a birkanyírás, de a fizikai munka nem is szokott az lenni. Csak azoknak ajánlanám, hogy próbálják ki magukat a szakmában, akik szeretik az állatokat

 – húzta alá. 

Nagy Gyula régi motorosnak számít a balmazújvárosi juhnyíró versenyen
Haon birka juhnyírás birkanyíró birkanyírás
Nagy Gyula régi motorosnak számít a balmazújvárosi juhnyíró versenyen
Forrás:  Molnár Péter

A mintegy ötven merinó juh fellélegezhetett a nap végére, a birkanyírók szombat este a Rákóczi Olvasó Népkör báltermében tudták meg, kik voltak a tizennegyedik balmazújvárosi juhnyíró verseny legjobbjai. Az eredményhirdetés után tálalták a finom orjalevest és birkapörköltet, amit élőzene és tánc követett. 

A végeredmény

Gépi juhnyírásban:

  1. Nagy Gyula és Béres Zsolt
  2. Tóth János és Tóth Péter
  3. Nagy Sándor és Kunkli Péter

Kézi juhnyírásban:

  1. Nagy László és Fekete Péter

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában