Debreceni közgyűlés

2024.04.25. 16:24

Változtak a debreceni szociális lakbértámogatás feltételei

Pénzügyekről is tárgyal a debreceni közgyűlés. Többek közt módosítottak a szociális lakbértámogatás feltételein.

Bekecs Sándor

Módosította a közgyűlés a szociális lakbértámogatás feltételeit

Forrás: Illusztráció: Napló-archív

Debrecen közgyűlése április 25-i ülésén tárgyalta a 2023-as költségvetés zárszámadását, valamint a 2023-as és a 2024-es költségvetési rendeletek módosításait. Mint elhangzott, a tervezettnél több iparűzési adót és idegenforgalmi adót szedett be tavaly Debrecen önkormányzata. A városi tulajdonú bérlakások lakbérének megállapításáról szóló rendeletét is módosította Debrecen közgyűlése: a szociális lakbértámogatás feltételeit a kérelmezők javára módosították.

Debrecen közgyűlés szociális lakbértámogatás
Számos előterjesztésről tárgyalt a közgyűlés, köztük a szociális lakbértámogatás ügyéről
Forrás: Kiss Annamarie

A zárszámadás szerint az önkormányzat 2023-as költségvetésének előirányzata 88 milliárd 862 millió 766 ezer 532 forint volt, amely az év során 10 milliárd 747 millió 869 ezer 735 forinttal változott, így a bevételek főösszege 99 milliárd 610 millió 636 ezer 267 forintban realizálódott. A kapcsolódó előterjesztésből egyebek mellett kiderül, hogy az előirányzott iparűzési adó 119,64 százalékban, míg az idegenforgalmi adó 120 százalékban teljesült.

Önkormányzati lakásokhoz többek között szociálisan támogatott személyek juthatnak, pályáztatás útján. A szociális alapon történő bérbeadás esetén a kérelmező a pályázatra való jelentkezésével egyidejűleg köteles becsatolni az Egészségügyi és Szociális Bizottság határozatát arról, hogy milyen mértékű szociális lakbértámogatásra jogosult, valamint mekkora mértékű önrész vállalására képes. A szociális lakbértámogatásra való jogosultságot a szerződéskötéstől számított egy éven belül, majd ezt követően a szerződés megszűnéséig évente felül kell vizsgálni.

Több debreceni lehet jogosult szociális lakbértámogatás elnyerésére

A kapcsolódó előterjesztés kiemeli: a jövedelemhatárok régóta nem változtak, melynek következményeként az egy főre jutó jövedelemhatárnak egyre több kérelmező nem felel meg, ezért a kérelmek elutasításának, valamint – a felülvizsgálat elvégzését követően – a támogatások megszüntetésének a száma jelentősen emelkedett. A polgármesteri hivatal szociális osztályának nyilvántartása alapján 2023-ban 127 kérelmező részére állapítottak meg szociális lakbértámogatást, 90 kérelem esetében elutasításról született döntés, mert az egy főre jutó jövedelem meghaladta a rendeletben meghatározott mértéket.

A rendelet hatályos rendelkezéseihez képest a minimálbér és a garantált bérminimum, valamint az átlagnyugdíj összegére tekintettel megemelték a jövedelemhatárokat, ezáltal több rászorulónak lesz lehetősége eredményesen pályázni szociális lakbértámogatásra. Ezzel egyidejűleg emelkedik az önkormányzati lakbértámogatás kapcsán a szociális vetítési alap meghatározott összege is.

A közgyűlés elfogadta a rendőrség éves beszámolóját is:

Döntött a testület a Főnix lakásprogramról: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában