A Föld napja

2024.04.22. 14:00

Hogy működik a gilisztakomposzt? Milyen ujjal festeni egy BMW-t? – a Kölcseyben kiderült

A Föld napja alkalmából tartottak rendezvényt hétfőn a Kölcsey Központban. Ujjal festettek meg egy BMW-t a diákok, a további standokon pedig állat- és környezetvédelemről, valamint komposztálásról is szó volt.

Kiss Dóra

A Föld napja alkalmából tartott rendezvényen ujjal festették meg egy BMW-t a diákok, a további standokon pedig állat- és környezetvédelemről és komposztálásról is szó volt

Forrás: Molnár Péter

Sólyom, patkány, gilisztakomposzt, egy vadonatúj BMW és hömpölygő diáktömeg – furcsa kavalkád fogadott minket április 22-én, hétfőn délelőtt a debreceni Kölcsey Központba belépve. S bár az összhatás első látásra különös volt, ahogy kicsit elmélyedtünk a standok között, hamar összeállt a kép. A Föld napja alkalmából az Élelmiszermentő Egyesület ismét megrendezte a Légy környezettudatos! című, fenntarthatósági és edukációs programot, amelyhez a BMW Group Gyár Debrecen és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül munkacsoportja is csatlakozott. Az interaktív kiállítás keretében betekintést nyerhettek az általános és középiskolás diákok a környezet- és állatvédelem debreceni szereplőinek a munkájába is. 34 iskola 64 osztályának közel 1500 tanulója és pedagógusa vett részt a rendezvényen – tudtuk meg a program főszervezőjétől, Szántó Lászlótól, az vármegyei élelmiszermentő egyesület elnökétől. 

föld napja, debrecen, komposztálás, élelmiszerpazarlás
Szántó László az élelmiszerpazarlás mértékére hívta fel a figyelmet
Forrás: Molnár Péter

Magyarországon egy évben annyi élelmiszerfelesleg keletkezik, amiből 440 ezer ember egy éven át jóllakna, tehát Debrecen lakossága majdnem két évig. 2016-ban indult el ez a program, azóta ez a mennyiség 27 százalékkal csökkent, de még így is nagy

– hívta fel a figyelmet Szántó László az élelmiszerpazarlás mértékére.

Nem csak egy napon kell ünnepelni a Földet

A nagyteremben komolyzene és előadás is várta a megjelenteket, akiket Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója köszöntött. Kifejtette, szerinte ezek a rendezvények azért jók, mert nemcsak azt tanulhatják meg a résztvevők, hogyan kell rendet tenni a világban, hanem a tudatos életvitel kialakításához is kaphatnak támpontokat. A tankerületi igazgató arra is kitért, több debreceni intézményben van például svédasztalos étkezés, a tapasztalatok pedig azt mutatják, ezeken a helyeken sokkal kevesebb a maradék, hiszen mindenki csak annyi ételt vesz magához, amennyit elfogyaszt. Rámutatott, a cívisvárosi intézményekben is nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos nevelésre.

Meggyőződésem, hogy a Földet nemcsak egy napon kell ünnepelni, hanem minden nap, s vigyáznunk is kell rá. Nem szükségesek nagy dolgok, kicsik is elegek ahhoz, hogy valamit tegyünk a környezet védelme érdekében

– zárta gondolatait.

föld napja, debrecen, komposztálás, élelmiszerpazarlás
Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója
Forrás: Molnár Péter

Panelban is komposztálhatunk

A Maradék nélkül program strandját igen nagy érdeklődés övezte. Fügedi Eszter megosztotta, különféle játékokkal készültek a diákoknak, valamint hoztak gilisztakomposztálót is, hogy lássák a gyerekek, ezek nagyon barátságos állatok és fontos szerepük van. Tapasztalati szerint azok, akik nem kertes házban laknak, a komposztálás szó hallatán elrettennek, gondolván, egy panelban nem állnak neki komposztálni. Pedig a gilisztakomposztálásnak nincs szaga, egy műanyag, lyukakkal ellátott dobozban ténykednek a giliszták.

Ez egy nagyon jó dolog, a kidobott zöldség és gyümölcs 80 százaléka jöhet a komposztba. A gilisztát horgászboltból szoktuk venni, vagy egy nagyobb komposztból. Föld, esetleg egy kis avar kell csak a dobozba, utána pedig mehet rá például az almahéj vagy a kávézacc

– részletezte. Rámutatott, a honlapjukon bárki tájékozódhat a konyhai hulladék komposztálásáról, mit lehet, és mit nem, például a déli gyümölcsök héjait nem használhatjuk ilyen célra.

föld napja, debrecen, komposztálás, élelmiszerpazarlás
Fügedi Eszter mutatta be a gilisztakomposztálást
Forrás: Molnár Péter

Többek között közös alkotásra hívta a megjelenteket a BMW Group Gyár Debrecen; a BMW Vision Neue Klasse X tanulmányautó papírra vetetett változatát festették meg az ujjukkal a diákok, a végeredmény pedig a képzési központban lesz kiállítva – tudtuk meg Farkas Andrea kommunikációs munkatárstól. Végigvezetve az állomások között megmutatta a kiállított iX 40-es modellt, ami fenntarthatóság szempontjából azért bír komoly üzenettel, mert teljesen elektromos hajtású – ahogyan a Neue Klasse is –, továbbá az üléshuzat is teljes mértékben újrahasznosított, illetve újrahasznosítható anyagból készült. De hoztak elültethető magpapírfüzetet, valamint kvízzel és további érdekes játékokkal is készültek az osztályoknak. 

Az Árpád Vezér Általános Iskola egyik tanulójánál érdeklődtünk, ő mit tesz a fenntarthatóságért. 

Otthon szelektíven gyűjtjük a szemetet, a maradék ételt pedig nem dobjuk ki, félretesszük

– osztotta meg Slyuch Gréta. A programon leginkább azok a standok tetszettek neki, ahol állatok is volt, mint mondta, az állatok védelme még inkább motiválja arra, hogy jobban vigyázzon a környezetre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában