Zöld Debrecen

2024.04.18. 15:25

Több ezer esővízgyűjtő hordóra pályázhatnak Debrecen kertes házban élő lakosai – fotókkal

A nagy népszerűségre való tekintettel idén sokkal több esővízgyűjtő hordót osztanak ki Debrecenben, mint tavaly. A víz a közös kincsünk programban való részvételre a hónap végéig lehet regisztrálni.

Balogh Efraim

Kovács István (balról), Balázs Ákos és Papp Viktor a az esővízgyűjtő hordók kiosztásáról szóló sajtótájékoztatón

Forrás: Molnár Péter

Az előző évben még csak kísérleti jelleggel indult az esővízgyűjtő hordók kiosztása Debrecen déli részén, idén pedig cél, hogy még többen részt tudjanak venni a kertes házak lakosai közül a Zöld Kódex A víz a közös kincsünk nevezetű programjában. Ennek részleteiről a Nagybánya utca végén lévő parkban tartott sajtótájékoztatón beszéltek a város vezetői csütörtökön délelőtt.

Debrecen Egy-egy esővízgyűjtő hordó 300 liter űrtartalmú haon
Egy-egy esővízgyűjtő hordó 300 liter űrtartalmú
Forrás: Molnár Péter

Balázs Ákos alpolgármester rávilágított: a három éve elindított Future of Debrecen környezetvédelmi mozgalomnak köszönhető, hogy 2023-ban közel 500 darab esővízgyűjtő hordót osztottak ki a déli területen élőknek. A tavalyi siker nyomán idén májusban mintegy 5 ezer 500 darab (300 liter űrtartalmú) esővízgyűjtő hordó átadását tervezi az önkormányzat ingyenesen. 

A kertek öntözésére kiváló lehetőség

Az alpolgármester hangsúlyozta: az intézkedésnek köszönhetően 15 ezer debreceni lakos napi vízfogyasztását tudják majd eltárolni a hordók. Ez több szempontból is előnyös: egyrészt megóvják a csatornarendszert, illetve megkönnyítik a Vízmű tevékenységét, másrészt az összegyűjtött csapadékot fel lehet majd használni a kertek öntözésére. Hozzátette, hogy a Zöld Kódex elkészítése során közel 60 ezer szavazat érkezett az intézkedésekre a debreceni lakosoktól, közülük A víz a közös kincsünk névre keresztelt lépés volt az egyik legnépszerűbb. Kiemelte, hogy a Civaqua-program folytatása továbbra is az elsőbbség jogát élvezi.

Debrecen Bele is kukkantottak az esővízgyűjtő hordókba haon
Az esővízgyűjtő hordókat a lakosok ingyenesen igényelhetik
Forrás: Molnár Péter

Papp Viktor önkormányzati képviselő, a közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője rámutatott, hogy a csapadékgyűjtő hordók kiosztása tavaly még kísérleti tevékenység volt, azonban a lakosság nagy érdeklődése miatt idén folytatják a programot. 

A részvételt (az előző évhez hasonlóan) adminisztratív tevékenységgel szükséges jelezni: április 18-tól 30-ig lehetséges a regisztráció ezen a linken a kertes házas övezetekben élők számára. Háztartásonként egy hordó igényelhető. 

 

Nem üres frázisokban beszélünk, hanem a debreceniekért és a debreceniekkel együtt cselekszünk. Számunkra Debrecen és a debreceniek az elsők

 – húzta alá Papp Viktor.

Kovács István önkormányzat képviselő elmondta, hogy nemcsak a háztartásokban, hanem a közterületeken is figyelnek a csapadékvíz gyűjtésére. Kiemelte: a 12 kilométer hosszú belső elkerülő szakasz, illetve a Létai út és a Lahner utca mentén korszerűsíteni fogják a vízelvezető rendszert. Emellett folyamatban van egy 19 kilométer hosszan húzódó ivóvíz gerincvezeték elhelyezése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában