Irodalmi est

2024.04.25. 13:47

Megszállta az ihlet a cívisvárost

Remek hangulatban mutatkozott be a Magyar Múzsa című folyóirat április 23-án Debrecenben, a Benedek Elek Könyvtárban.

Haon.hu

Mindazok, akik előadtak a saját műveikből vagy előadást tartottak az esten

Forrás: Magyar Múzsa

Az est háziasszonya M. Fehérvári Judit debreceni származású író, költő, újságíró, tanár volt, aki minden egyes bemutatkozóról felvázolta a legfontosabb tudnivalókat. A rendezvényen a Beregszászból származó Lengyel János, a Magyar Múzsa szerkesztője és lelkes terjesztője, továbbá a Beregszászi Hetilap munkatársa mutatta be a Magyar Múzsa felépítését, azokat a nehézségeket sem elrejtve, amelyek manapság a sajtóorgánumokat is utolérték. 

Ezután Bertha Zoltán József Attila-díjas irodalomtörténész, könyvtáros, egyetemi tanár, kritikus beszélt a közvetlenül a rendszerváltás előtti és utáni irodalomról, kiemelve azt, hogy leginkább ez a folyóirat az, amelyik hű maradt azokhoz az eszmékhez, amelyeket nemzedéke tagjai megfogalmaztak. Majd Magyary Hunor író, költő, a Nemzeti Újságírásért kitüntetés Nagyboldogasszony keresztjének tulajdonosa adta elő műveit, igen élvezetesen. 

Őt követve Ambrus József gyergyószentmiklósi származású költő szórakoztatta a közönséget. Ezután M. Fehérvári Judit két versét, a Helyőrségben már megjelent Magyar vagyok és a Mert nem kellenek ők címűeket egyenként is vastapssal ünnepelte a közönség. Kelemen Erzsébet író, költő, tanár boldogságos vidámságot hozott elbűvölő Ablakkölteményével az estbe. Mindenki kért és kapott is belőle. 

A legfiatalabb, Végh Darinka, a huszonhárom esztendős egyetemista igen kiforrott technikai tudású, jó költeményeket hozott a rendezvényre. Ezután még ketten adták elő műveiket. A legutolsó bemutatkozó a közönség soraiból kikerült nyugalmazott református lelkész volt, aki két haikujával elkápráztatott mindenkit. Vidám hangulatban, könyvcserékkel telt a rendezvény. A közönség is boldog volt, mert minden egyes jelenlévő kapott egy vagy két számot a folyóiratból, míg a könyvtár egy egész esztendő termését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában