Divat az olvasás

2024.04.26. 14:00

Debrecen ingyenessé teszi a könyvtári szolgáltatásokat, nem csak debrecenieknek

A cívisvárosban egyre inkább divat a könyvkölcsönzés, ezt tovább népszerűsítené a város. Bővül a Méliusz Könyvtár nyitva tartása is.

Hajnal László

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy ingyenesen kínálja a könyvtár a szolgáltatásait

Forrás: Czinege Melinda

Fejleszti szolgáltatásait a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, erről sajtótájékoztatón számoltak be pénteken délelőtt a Bem téri Központi Könyvtár Gyermekrészlegén. Kovács Béla Lóránt, a Méliusz-könyvtár igazgatója köszöntőjében rávilágított, amint az élőlények minden sejtjében megtalálható kicsiny rész, a DNS tárolja az információkat, így van jelen a könyvtár minden intézménytípusban: az oktatásban, a városokban, a falvakban, az egyházakban. Mint mondta, a könyvtárak nem mások, mint a társadalom DNS-ei, melyek tárolják az információt.

méliusz, könyvtár, kölcsönzés, ingyenes, debrecen
Kovács Béla Lóránt igazgató beszélt a könyvtár fontosságáról
Forrás: Czinege Melinda

Debrecen polgárai egyre nagyobb számban járnak könyvtárba, egyre több tudást szabadítanak fel, egyre gyakrabban innen inspirálódnak. A könyvtár valójában nem kulturális intézmény, hanem a természetes intelligencia intézménye. Ezt a mesterséges intelligencia legfeljebb kiegészíteni tudja, pótolni nem

 – vélekedett Kovács Béla Lóránt. Hozzátette, Debrecen vezetősége felismerte a könyvtár jelentőségét, és azt, hogy meg kell könnyíteni a tudáshoz való hozzáférést.

Ingyenes lesz a könyvtár használata Debrecenben

Papp László emlékeztetett: Debrecenben a könyvkultúra évszázados hagyományokra tekint vissza. A polgármester szerint országosan is méltatlanul kevés szó esik a könyvtárszolgáltatásról, holott egy igazán komoly sikerágazat a városban. Megjegyezte, ez nagyban múlik a Méliusz-könyvtár vezetőségén és munkatársain, akik őszinte lelkesedéssel és elkötelezettséggel dolgoznak.

Mindez számokban is mérhető, 2019 óta 40 százalékkal nőtt a központi nagykönyvtár látogatottsága, és átlagosan 20 százalékkal a városon belüli hét kisebb fiókkönyvtáré. Ez egy nagyon komoly teljesítmény a digitalizáció korában, amely nem kiszorítja, hanem támogatja az olvasást, a fizikailag kézbe vehető könyvek szeretetét

 – mutatott rá. Örömét fejezte ki, hogy a könyvtárba járás divat Debrecenben, és ez láthatóan egy tartós tendencia.

A polgármester és az igazgató bejelentették, hogy a könyvtárhasználatot ingyenessé teszik a jövőben Debrecenben.

 Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem kell évente beiratkozni, hanem érvényes olvasójegy birtokában bárki tetszés szerint hozzáférhet a könyvtárszolgáltatáshoz. Ez felnőttek esetében évi 800, míg gyerekek számára 400 forintos megtakarítást jelent, mely önmagában nem egy jelentős költség, azonban ezzel tovább népszerűsítik az olvasást, és egyúttal támogatják az ágazat erősödését.

méliusz, könyvtár, kölcsönzés, ingyenes, debrecen
Papp László a könytári szolgáltatás népszerűségét ecsetelte
Forrás: Czinege Melinda

Egységessé válik a könyvtári rendszer

A polgármester kifejtette, a vármegye 54 települése tagja a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszernek (KSZR), és Debrecen városa – állami feladatainak eleget téve – adja a könyvtári szolgáltatást ezeken a helyeken. Így a KSZR könyvtáraiban beiratkozó olvasóknak is ingyenes lesz a városi szolgáltatás.

A vidéken élők igénybe vehetik a Méliusz debreceni egységeit, ezzel a könyvtár megyei hatókörű szolgáltatássá bővül. Vagyis lehetővé válik az olvasók számára, hogy egyetlen olvasójeggyel vegyék igénybe a szolgáltatásokat az összes KSZR-hez tartozó település könyvtárában és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár egységeiben.

Ha valaki például a Csapókertben kikölcsönöz egy könyvet, azt később leadhatja tetszőlegesen a központi könyvtár automatájába akár hajnalban is. Ezt szeretnék Hajdú-Biharra is kiterjeszteni: így a Debrecenben kivett könyvet a vidéki olvasók a saját településük könyvtárába is visszavihetik.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy változik a könyvtárak nyitva tartása; a központi egység kedden és pénteken reggel nyolctól este 20 óráig, míg a fiókkönyvtárak immár mindegyike szombaton is várja a látogatókat. Ez az olvasást népszerűsítő és a közösségi rendezvények látogathatóságát is támogatja. A könyvtár ugyanis nyitott az olvasáson kívüli kulturális eseményekre: rendszeresen helyt ad többek közt a Természettár kiállításainak, a központi könyvtárban tartották nemrég a Nagy Imre Társaság 30. jubileumi ünnepségét, emellett az intézmény bázisa a nemzetközi kulturális közösségeknek is. A nyitvatartási idő részleteiről a Méliusz honlapján tájékozódhatnak az olvasók.

méliusz, könyvtár, kölcsönzés, ingyenes, debrecen
Több mint 400 ezer könyv, képi és zenei anyag található a könyvtárban
Forrás: Czinege Melinda

Kovács Béla Lóránttól megtudtuk azt is, a Méliusz éves nagyságrendben több tízezer új könyvet rendel, ez a debreceni könyvtárak és kisebb települések ellátását is fedezi. A könyvtár dokumentumállománya nagyjából 400 ezerre tehető, ebben nemcsak a könyvek, hanem többek közt a szintén kölcsönözhető DVD-lemezek és diafilmek is szerepelnek. De ugyanígy rendelkeznek zenei könyvtárral, valamint a gyűjteményben több százezer fotó is megtalálható.

A Haon podcast stúdiójának nemrégiben vendége volt Szabó Tünde, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatóhelyettese, akivel a könyvtárak új funkcióiról beszélgettünk. A beszélgetés itt hallgatható meg:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában