Fejlesztés

2024.04.23. 16:52

Átadták a Klinikai Fiziológiai Tanszék felújított helyiségeit Debrecenben

A jövőbeli tudományos eredményekhez nagyban hozzájárulhat ez a fejlesztés.

Haon.hu

Az oktatói és kutatói munka feltételei tovább javultak

Forrás: unideb.hu

Átadták a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika épületében működő Klinikai Fiziológiai Tanszék felújított helyiségeit. A fejlesztéssel a klinikai betegellátással szorosan összefüggő oktatói és kutatói munka feltételei tovább javultak az intézményben – olvasható az unideb.hu-n.

– Fontos célkitűzésünk, hogy az egyetemi szerepvállalásnak megfelelően a betegellátás, oktatás és kutatás hármasának szoros egysége és töretlen fejlődése biztosított legyen. A klinikával szoros szimbiózisban működő új tanszéki kutatólaboratórium felújítása egy nagyon szép példa erre – hangsúlyozta Szabó Zoltán professzor, a Klinikai Központ elnöke. 

Folyamatos a fejlődés 

A Klinikai Fiziológiai Tanszék új kutató- és oktatóhelyiségei a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán működnek. A betegellátás színvonalát emelő, a klinikus szakemberek tudományos fejlődését és oktatói tevékenységét elősegítő korszerűsítést a Klinikai Központ támogatta.

Debreceni egyetem-kutatas-fejlesztes-egeszsegugy
Szabó Zoltán professzor, a Klinikai Központ elnöke
Forrás: unideb.hu

– A Klinikai Központ gyógyító tevékenysége szakképzett, tudományos szemlélettel és oktatói tapasztalattal rendelkező szakemberek jelenléte nélkül nem képzelhető el. A megújult kutatólabor és tanszéki helyiségek elvárásaink szerint nagyban hozzá fognak járulni a betegellátásban résztvevő kollégáink jövőbeli tudományos eredményeihez és oktatói tevékenységük fejlesztéséhez. Ez a folyamat a nagy elődök által elindított módon, töretlen dinamikával folytatódik, hozzájárulva a Debreceni Egyetem hírnevének és eredményeinek további erősödéséhez – emelte ki Szabó Zoltán professzor. 

A Klinikai Központ elnöke hozzátette: a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán Édes István professzor vezetése idején alakították ki azt a rendszert, amely a jelenlegi klinikaigazgató, Csanádi Zoltán professzor támogatásával továbbra is biztosítja a betegellátás a kutatás és oktatás szoros együttműködését, nagymértékben segítve a szakemberek tudományos és a szakmai előmenetelét.

Az együttműködés példaértékű

– A Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán jelentős hagyománya van az oktatás, a kutatás és a klinikai betegellátás hatékony együttműködésének, amely minden más szervezeti egység számára példaértékű. Ennek a közös munkának, közös gondolkodásnak is köszönhető, hogy már klinikaigazgatói tevékenységem alatt is, – 1994 és 2017 között – évente átlagosan két PhD-hallgató végzett a klinikán – tette hozzá Édes István professzor, a klinika korábbi igazgatója. 

A mostani fejlesztés lehetővé teszi, hogy a színvonalas tudományos- és oktatómunka optimális körülmények között folytatódhasson.

Miközben a klinikai betegellátás a közelmúltban végrehajtott fejlesztések következtében jelentősen előrelépett, a magas színvonalú, hazai és nemzetközi szinten elismert kutató- és oktatómunkának továbbra is méltó helye van az intézményben

– hangsúlyozta Csanádi Zoltán professzor, a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója. 

Papp Zoltán, a DE Általános Orvostudományi Kar Klinikai Fiziológiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára tevékenységüket ismertetve elmondta: tudományos vizsgálataik mindig kapcsolódnak a korszerű kardiológiai ellátáshoz, legyen az gyógyszerfejlesztés, vagy valamilyen biomarker kutatása.   

A klinikán a betegek gyógyítása mellett, a körülöttük zajló kutatás is kibontakozik, amely visszacsatolást eredményezhet a modern kardiológiai ellátás nemzetközi szintű fejlesztésében. Azt gondolom, hogy ez egy egyetemi központnak fontos küldetése. Ezen túlmenően, természetesen a PhD-képzésben is igyekszünk részt vállalni

 – szögezte le Papp Zoltán, a DE ÁOK Klinikai Fiziológiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára.  

Debreceni egyetem-kutatas-fejlesztes-egeszsegugy
Papp Zoltán, a DE Általános Orvostudományi Kar Klinikai Fiziológiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára
Forrás: unideb.hu

Az átadó ünnepséget követően Papp Zoltán professzor vezette körbe a Klinikai Központ vezetőségét a felújított helyiségekben, többek között az új biokémiai laboratóriumban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában