Ítélet született

2024.05.02. 15:37

Öt embert akart átcsempészni két algériai migráns Biharkeresztesnél, most börtön vár rájuk

A határőrök idejében kapcsoltak, így a missziójuk kudarcba fulladt.

Haon.hu

Négy marokkói és egy egyiptomi személyt próbáltak Nyugat-Európába juttatni

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Előkészítő ülésen hirdetett ítéletet hirdetett a Berettyóújfalui Járásbíróság április 29-én annak a két algériai vádlottnak az ügyében, akik egy személygépkocsival öt migránst akartak Magyarországon keresztül Nyugat-Európába csempészni – tette közzé a Debreceni Törvényszék.

Az elsőfokú bíróság a vádlottakat embercsempészés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, ezért őket – az ügyészi mértékes indítvánnyal egyezően – 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte és 4 évre kiutasította a két férfit Magyarország területéről.

Ausztria, majd Olaszország

A vádlottak egy tavaly szeptemberben egy szlovák rendszámú személygépkocsival azért érkeztek Biharkeresztes külterületére, hogy az időközben Romániából Magyarországra, a zöldhatáron áthaladó négy marokkói és egy egyiptomi személyt felvegyenek és az ismeretlen megbízóik utasításai alapján segítsék őket Ausztriába, majd onnan Olaszországba jutni.

A bűncselekményt észlelték a Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltség járőrei, akik az illegális migránsokat a zöldhatáron, a vádlottakat pedig a gépkocsijuk közelében elfogták és a kirendeltségre előállították. A vádlottak az öt személy Ausztriába jutásakor együttesen 1000 eurót, Olaszországba történő eljuttatások esetén pedig 1500 eurót kaptak volna a megbízójuktól.

A járásbíróság ítélete jogerős, azt mind az ügyészség, mind a vádlottak és védőik tudomásul vették.

Dr. Budai Szabolcs bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy enyhítő körülményként vette figyelembe azt, hogy a bűncselekmény kísérleti szakban maradt, ugyanakkor súlyosító körülményt értékelte, hogy a vádlottak öt személy illegális módon, Nyugat-Európába történő eljuttatásában nyújtottak segítséget – olvasható a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában