A tárgyalóteremből

2024.05.02. 12:42

Jogerősen is elítélték a szerb ékszerrablókat

A Debreceni Ítélőtábla lényegében helybenhagyta az elsőfokú határozatot. A szerb ékszerrablók hosszú évekre fegyházba kerülnek.

Szőke Tímea

A szerb testvérek; a másodrendű vádlott (balról) és testvére a bíróság előtt (középen a tolmács)

Forrás: Napló

Jogerősen is tíz, illetve hét és fél év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte május 2-án a Debreceni Ítélőtábla bírósága azon szerb testvérpár tagjait, akik 2022 januárjában megpróbáltak kirabolni egy ékszerboltot Debrecen belvárosában, a tulajdonosát bántalmazták, majd egy sárga Fiat Seicento típusú autóval menekültek el a helyszínről. Az Ítélőtábla csütörtökön a Debreceni Törvényszék döntését hagyta helyben azzal a változtatással, hogy az elsőrendű vádlottat nem 10 évre, hanem véglegesen kitiltotta Magyarország területéről. Az elsőrendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható, míg társa a büntetés kétharmad részének kitöltését követően feltételes szabadságra bocsátható. A szerb ékszerrablók az utolsó szó jogán bocsánatot kértek.

A sárga Fiat Seicento, amivel a szerb ékszerrablók menekültek, országosdan ismetté vált Debrecen haon
A sárga Fiat Seicento, amivel a szerb ékszerrablók menekültek, országosan ismertté vált
Forrás:  Napló-archív

A szerb ékszerrablók egy sárga Seicentóval menekültek a helyszínről 

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a szerb testvérek 2022 januárjában Debrecenben az ismerőseiket keresték fel. Az idősebb férfi a belvárosban felfigyelt egy kis ékszerboltra, ahol csak egy személy dolgozott. A férfi bement az üzletbe és azt a látszatot keltette, hogy aranyláncot akar vásárolni, közben felmérte a környezetet, illetve a bolt árukészletét. Végül megállapodott az eladóval, hogy vastagabb ékszert szeretne, amit a sértett megrendelt számára. A testvérpár ezt követően megbeszélte, hogy az ékszerboltot kirabolják.

A rablás napján az idősebb férfi bement és az egyedül lévő sértettől kérte, hogy mutassa meg neki a kirakatban lévő aranyláncokat. Eközben lépett be a helyiségbe a társa, aki a nála lévő gáz-riasztó fegyvert a sértettre fogta. A sértett közölte a vádlottakkal, hogy vigyék el az üzletben található értékeket, azonban ennek ellenére a két vádlott rátámadt a férfira. Ököllel többször megütötték a fejét és egy 83 darab, csaknem 4,5 millió forint értékű aranygyűrűt tartalmazó tálcát beletettek a magukkal vitt sporttáskába.

A bűncselekményt észlelte az utcán egy járókelő, aki értesítette a rendőrséget. A bántalmazott eladó szívós ellenállásának, bátorságának köszönhető, hogy a vádlottak a táskát nem tudták magukkal vinni, még a gáz-riasztó fegyvert is a helyszínen hagyták, majd elmenekültek egy, a közelben leparkolt Fiat Seicento típusú gépkocsival. Debrecen belvárosában üldözték őket a rendőrök, a vádlottak pedig több parkoló gépjárműnek is nekiütköztek.  

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség súlyosításért, a vádlottak és védőik elsődlegesen felmentésért, továbbá részbeni felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek. A másodfokú tárgyaláson az ügyész nem vett részt személyesen. Védőbeszédében mindkét vádlott ügyvédjének fontos érve volt, hogy a szerb testvérek önként hagyták abba a bűncselekmény végigvitelét.

Nem vitték végig a rablást

Az elsőrendű vádlott védője emlékeztetett: védence többszörös visszaeső, őt nem tántorította volna el a sértett ellenállása, vagy az, hogy egy szemtanú értesíti a rendőröket, ha valóban meg akarta volna valósítani, amit eltervezett. Vitatta a vádiratban szereplő veszélyeztetett érték mértékét is; szerinte csak az ékszerek tartoznak ide, a másik helyiségben lévő készpénzt nem akarták megszerezni a testvérek. 

Fontosnak mondta, hogy a bűncselekmény kísérleti szakban maradt, és bár ezt a törvény ugyanolyan szigorral kezeli, mint a megvalósított rablást, a bírói gyakorlat szerint ilyen esetekben enyhébb büntetést szabnak ki.

A másodrendű vádlott védője, Simon Anikó kérte, hogy védencét ne társtettesnek, hanem bűnsegédnek nyilvánítsa a bíróság (– ez nem történt meg – SzT). Enyhítő körülményként kérte figyelembe venni, hogy védence büntetlen előéletű, alacsony műveltségű, és kiskorú gyermeke van. Továbbá hivatkozott a férfi pszichés betegségére, amit már évekkel korábban diagnosztizáltak nála, és ami miatt Németországban klinikai kezelésben is részesítették. 

Kérdéses, mennyire volt tudatában annak, hogy súlyos bűncselekményben vesz részt, amibe az elsőrendű vádlott, a bravúros tolvaj bevonta. Vajon belegondolt-e aznap reggel, amikor elindultak, mérlegelte-e? Ő az elsőrendű vádlott befolyása alatt állva követte el a cselekményt, mert kellő pszichés tartással nem rendelkezett

 – jelentette ki a védő.

4J4A8258
Gömöri Olivér bíró hirdetett ítéletet a szerb ékszerrablók ügyében
Forrás: Napló-archív

A másodrendű vádlott nem emlékszik

Azt is felvetette, bár bántalmazták a sértettet, vajon  kimerítették-e a rabláshoz megkívánt erőszak mértékét? Ugyanis – érvelt – a rabláshoz olyan erőszak szükséges, ami a sértett akaratát teljesen megtöri, az ékszerbolt tulajdonosa azonban erőteljesen védekezett. Továbbá, a vádlottaknak lehetőségük lett volna elvinni az ékszereket, sőt, a páncélszekrényben lévő készpénzt is, azonban nem tették – mutatott rá.

A védő idézte a másodrendű vádlott vallomását, miszerint nem nagyon emlékszik, mit történt az üzletben, mert közben pánikba esett, „ledermedt”; a fegyvert, ami egyébként nem igazi volt, hanem gázfegyver, leejtette a földre (vagy kiesett a kezéből, ez nem tisztázott), végül még azt sem vitte magával.
Nyomatékos enyhítő körülménynek mondta az ügyvéd a másodrendű vádlott beismerő vallomását, megbánó magatartását is. Emlékeztetett, hogy bár az elsőrendű vádlott többször volt büntetve, sohasem követett el erőszakot. Úgy véli, a sértettel való dulakodás közben a vádlottak felismerték, hogy nem érdemes végigvinni a tervüket. Végül azt is megjegyezte, a bűncselekménnyel okozott tényleges kár „eltörpül” a vád szerinti veszélyeztetett érték mellett, az ékszerbolt tulajdonosa pedig nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az utolsó szó jogán az elsőrendű vádlott azt mondta, nem bűnös. – Kiterveltük a cselekményt, de a kivitelezés során rádöbbentünk, hogy nem érdemes tovább folytatni – fordította a tolmács. A férfi az öccse védelmében beszélt; elmondta, az ő ötlete volt a rablás, testvére fel sem tudta mérni a helyzetet, „nem is tudta igazán”, mi lesz a tett következménye. Arra emlékeztetett, hogy korábban csak kisebb súlyú cselekményeket követett el, ez a mostani pedig valójában nem volt rablás, hiszen nem vittek el semmit. 

Bocsánatot kért a sértettől, és kijelentette, vállalja minden okozott kár megtérítését. A másodrendű vádlott szintén bocsánatot kért és azt mondta a bírónak, szeretne még egy esélyt.

Nem volt okuk a bántalmazásra

Gömöri Olivér bíró az ítélet indoklásában utalt a vádlottak „egymásnak és önmaguknak is ellentmondó, megváltoztatgatott” vallomásaira, hozzátéve, hogy alapvetően a sértettnek, illetve a másodrendű vádlottnak a legelőször tett őszinte, feltáró jellegű vallomását vette a bíróság alapul. Szó sincs róla, hogy a vádlottak önként hagytak volna fel a rablás elkövetésével; a sértett ellenállása, a szemtanú és a rendőrség vette rá őket a menekülésre. A cselekmény valóban kísérleti szakban maradt, ezért nem indokolt az ügyészség által kért súlyosítás. Ugyanakkor amellett, hogy a bűntett alkalmas volt a köznyugalom súlyos megzavarására, semmi okuk nem volt a vádlottaknak a testi sértésre: az üzlettulajdonos a fenyegetés hatására azonnal átadta az ékszereket, az elkövetők mégis durván rátámadták és bántalmazták őt, ezért az enyhítés sem indokolt – hangsúlyozta a bíró. 

Végezetül elmondta, az elsőrendű vádlottat korábban kiutasították Magyarországról, ennek hatálya alatt tért vissza illegálisan, és követte el a bűncselekményt, ezért most már végleges a kiutasítás.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában