Megszületett az ítélet

2024.04.18. 11:55

Kaszapengével és vascsővel ment rabolni a hajdúböszörményi férfi

Ismerősét fenyegetve szerezte meg annak értékeit.

Haon.hu

A kaszapenge ezúttal nem békés célt szolgált (a kép illusztráció!)

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Jogerősen 7 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék szerdán azt a férfit, aki vascsővel és kaszapengével rabolta ki ismerősét Hajdúböszörményben – olvasható a szervezet közleményében. Mint írják, a másodfokú bíróság április 17-én a felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette és testi sértés bűntettének kísérlete miatt indult büntetőeljárásban a Hajdúböszörményi Járásbíróság 2024. január 24-én meghozott ítéletét helybenhagyta.

Pénzt és mobiltelefont követelt

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2022. szeptember 7-én 16 óra 15 perc körül bemászott a sértett hajdúböszörményi házának udvarára. 

A férfi magával vitt egy méteres hosszúságú vascsövet, valamint magához vette az udvaron talált, 70 centimét hosszú kaszapengét, majd bement a sértett házába. A szobájában éppen a televíziót néző sértettől fenyegető hangon feltöltős telefonkártyákat követelt, miközben a kaszapengével fenyegette. A sértett öt darab, egyenként ezer forint értékű feltöltőkártyát adott át, majd a vádlott további követelésére mintegy 30 ezer forintot.

 A vádlott a kezében fenyegetőleg tartott kaszapengével a sértettől még egy kamerás mobiltelefon átadását követelte, amelyet a sértett teljesíteni nem tudott. A vádlott további értékek után kutatott a szobában, majd kért egy kést a sértettől, aki félelmében további 3 ezer 500 forintot adott át. Majd a konyhában tárolt bozótvágóját magához vette, megpróbált a vádlott felé sújtani, amelyet a vádlott a vascsővel, illetve kaszapengével kivédett, majd közöttük dulakodás alakult ki.

Bántalmazta a sértettet

A sértett ezután kérlelni kezdte a vádlottat, hogy hagyja őt békén, azonban a vádlott a dulakodás közben a földre nyomta a sértettet, majd több alkalommal megrúgta, illetve egy alkalommal a feje tetején a vascsővel, közepes erővel megütötte. A bántalmazást követően a zsákmánnyal a házból elszaladt, a „fegyvereit” az udvaron hátra hagyta.  

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, de figyelemmel a sérült testtájékra, az elkövetés eszközére, továbbá az erőbehatás nagyságára, a vádlott szándéka nyolc napon túl gyógyuló sérülés okozására irányult.

Dr. Szurdi Béla, a büntetőtanács elnöke indokolásában súlyosító körülményként értékelte a vagyon elleni erőszakos bűncselekmények, valamint a testi sértéses bűncselekmények Hajdúböszörményi Járásbíróság illetékességi területén történő elszaporodottságát, továbbá a vádlott büntetett előéletét és az elkövetés durva módját. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság azt, hogy a vádlott részben beismerte a cselekmény elkövetését, a testi sértés kísérleti szakban maradt és hosszabb ideje, több mint egy éve már büntetőeljárás hatálya alatt áll. A döntés jogerős és végrehajtható – olvasható a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában