Színház

2024.05.05. 18:07

Profi amatőrök a színpadon: tripla telt ház előtt játszottak a Téglási Teátristák

Gyárfás Miklós Tanulmány a nőkről című darabját adták elő háromszor is, hatalmas sikerrel.

Kerekes-Bíró Éva

A Téglási Teátristák csapata a Tanulmány a nőkről című előadáson

Forrás: városi könyvtár

A Téglási Teátristák óriási sikerrel, egymást követő három telt házas előadással játszották a múlt héten Gyárfás Miklós Tanulmány a nőkről című darabját. A város amatőr színtársulata újra bizonyított: helyén volt minden hang, minden mozdulat és gesztus, tökéletes koreográfia és rendezés. Rengeteg munkás próba után újra feledhetetlen élménnyel ajándékozták meg Téglás színházkedvelő lakosait. Hasonlóan a két évvel ezelőtti Mamma mia! fogadtatásához, most is véget nem érő tapsvihar és ráadás erősítette a sikert.

Teljesen bevonták a közönséget

Nagy fába vágta a fejszéjét a társulat, amikor újra musicalt vállat.

A munkát 2023 nyarán kezdtünk meg: eleinte csak olvasópróbákkal, később pedig színpadbejárással és a koreográfia megtanulásával. Nagy hangsúlyt fektettünk az énekek begyakorlására, hiszen nagyon ismert slágerekről van szó, biztosak voltunk benne, hogy a közönség velünk együtt fogja énekelni

- tudtuk meg Daróczi Judittól, a musical rendezőjétől.

– A már 18. éve működő Téglási Teátristákat 2013 óta vezeti Daróczi Judit és Sáreczki Gyula. A társulat előző vezetője Horváth Judit volt, akinek az utolsó rendezése szintén a Tanulmány a nőkről című musical. Úgy gondoltuk, hogy közel 12 év után ezzel a darabbal szeretnénk Judit emlékének tisztelegni és fejet hatjani. Így elővettük újra a szövegkönyvet, és kicsit modernebb köntösbe bújtatva, látványos fényekkel és dekorációval, de ugyanakkor megmaradva a ’60-as évek korhű jelmezeinél, elkészítettük a produkciót – mondta Sáreczki Gyula, a darab koreográfusa.

A szereplők interaktívvá tették a nézőteret, és több síkon, más-más módszerrel vonták be a jelenlévőket  a jelenetekbe. Az egyes szereplők életszerűen mozogtak a közönség sorai között, megszólították a nézőt egy-egy kommenttel, vagy éppen felszólították a színpadi jelenettel együtt járó életszerű reakcióra: álljanak fel, ha a bíró ítéletet közöl.

Technikai fejlesztések

– Egy kicsit gyakorlatiasabb oldalról nézve a kivitelezés gördülékeny és lebilincselő folyamatát, nem lehet nem észrevenni, mennyit fejlődött a téglási amatőr társulat technikai eszköztára, új felszerelésekkel. A Téglási Teátristák mindig találékony és kreatív csoport volt. Szinte a semmiből varázsoltak díszletet, jelmezeket; ez az életrevaló hozzáállás találkozott a jelenlegi városvezetés anyagi-pénzügyi támogatásával, mert Tégláson a civil szervezeteket eddig soha nem látott mértékben támogatja az önkormányzat – sorolta Szabó Csaba polgármester. Profi volt a világítás, rendesen szóltak a mikroportok, nem gerjedt a hangfal: a hang- és fénytechnika teljesen megújult.

Az alapvetően felnőtt társulathoz folyamatosan kapcsolódik a fiatalabb korosztály, egyetemisták, közép- és általános iskolások, ami egyrészt a szereposztást és a játékot fejlesztheti, másrészt biztosítja az utánpótlást. A kisebbeket fokozatosan vonják be a produkcióba a vezetők, ott voltak színpadon, élvezték és szokták a helyzetet, és természetes módon belenevelődnek a majdani nagyobb szerepekbe.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában