Különleges elismerés

2024.05.02. 16:35

Kocsis Csaba berettyóújfalui népművelő az országban másodikként lehet a roma kultúra nagykövete

A sokoldalú művész legújabb fotókiállításán vehette át megbízólevelét.

BDR Média

Rendszeresen koncertezik és még könyve is jelent meg

Forrás: CH-archív

Kocsis Csaba berettyóújfalui népművelő, fotográfus, író, zeneszerző. Mint arról a Cívishír korábban már beszámolt, az országban másodikként vehette át a Kulturális Nagyköveti megbízólevelet Daróczi Jánostól, a Társadalmi Esélyegyenlőségi Főigazgatóság főigazgatójától a Püspökladányban április 19-án megnyílt Házam Hazám című fotókiállításán. Kocsis Csaba 178. önálló fotótárlatát Daróczi János nyitotta meg a kormányablak konferenciatermében.

A bedői származású Daróczi János megnyitójában a megbízólevél átadásával összefüggésben méltatta Kocsis Csaba kulturális tevékenységét.

Kocsis Csabát hosszú évek óta ismerem, a televízió munkatársaként filmet is készítettem a költészetéről, hiszen Csaba amellett, hogy kiváló népművelő Berettyóújfaluban, fotográfus, író, költő és zenész is egyben.

– beszélt az alkotóról. 

– Kocsis Csaba emblematikus személyiség ezen a vidéken. Több fotókiállítása volt már, könyve is jelent meg, mindamellett rendszeresen koncertezik. Sokoldalú művész, sokoldalú ember, mondhatnám azt is, reneszánsz ember, akinek az ember és a természet adja érdeklődésének középpontját – tette hozzá, majd áttért a romákra, akikről pozitív értelemben csak kevés szó esik. 

A hősöknek nem jár reflektorfény 

Mint mondta, a médiában a romák bűnözése, a társadalmi normáktól eltérő, kirívó esetek, a gyermekbántalmazás, a szegénységgel kapcsolatos deviáns viselkedés áll a hírek többségében. Sajnálattal állapította meg, hogy nem mutatnak be hétköznapi hősöket, akik nap mint nap – megküzdve a társadalmi hátrányokkal és a mára elhatalmasodott előítéletekkel – teszik a dolgukat, családot tartanak el, közösségben szolgálnak, tűző napon és fagyban építik az országot, takarítanak kórházakban, vagy épp ápolóként kiszolgálják az embereket alázattal. Mint fogalmazott, nem látjuk az igen is létező roma értelmiséget, a kutatókat, a művészeket, köztük a klasszikus zenével foglalkozókat.

– Ezért örülök annyira Kocsis Csaba kiállításának, mert ő másfelől közelít hozzánk, ő ismer bennünket, és az ismereteit szeretné átadni, bontani az előítéletek kemény kőkerítéseit – zárta gondolatait Daróczi József, aki megköszönte a püspökladányiaknak, hogy helyet adtak a kiállításnak, továbbá a Reményteljes Jövő Egyesületnek, amelynek tagjai megteremtették a kiállítás lehetőséget. A Kulturális Nagykövet megbízóoklevél élethosszig feljogosítja Kocsis Csabát a roma kultúra megőrzésére, továbbadására, generációkon átívelő terjesztésére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában