Lakossági fórum

2024.05.02. 21:25

Objektív szakértői vizsgálat mutatta ki, hogy jelentős a tedeji szennyezés - fotókkal

A városrészről szóló környezeti hatástanulmány megállapításait ismertette a városvezető a csütörtöki lakossági fórumon. Az eseményre megtelt a tedeji Draviczky Imre közösségi ház.

Bekecs Sándor

Lakossági fórumot tartottak a tedeji vegyszerszennyeződés miatt

Forrás: Molnár Péter

Mint arról korábban többször is beszámoltunk, egy környezeti hatástanulmány nemrég kimutatta, jelentősen szennyezetté vált a tedeji talaj. A vegyszerszennyezés esetét április 25-i ülésén tárgyalta Hajdúnánás képviselő-testülete. Az elkészült szakmai dokumentumból kiderült: nemcsak a közeli állattartó telep szaghatása jelent problémát a lakosok mindennapjaiban, hanem vegyszerszennyezés is. Erről tartott tájékoztató fórumot a város önkormányzata a tedeji Draviczky Imre közösségi házban, majd a hajdúnánási mozi épületében.

A tedeji lakosokat tájékoztatták, akik kérdezhettek is
A tedeji lakosokat tájékoztatták, akik kérdezhettek is
Forrás: Molnár Péter

A fórum elején Szólláth Tibor elmondta, objektív vizsgálat készült, amelynek eredménye kimutatta, hogy jelentős a szennyezés Tedejen. – A tanulmányban szerepel, hogy a szennyező anyagok mértéke az emberi szervezetre káros, nem javasolt a tedeji földben termett zöldségek fogyasztása főleg a gyermekek, várandós nők számára. Az látszik, hogy jelentős környezetszennyezés történt a tedeji városrészen, ezért is tartjuk kötelességünknek a lakosság tájékoztatását – hangsúlyozta.

Az előzményeket ismertetve kifejtette, 2022-ben kötött az önkormányzat szerződést a Kristály99 Kft-vel egy négyévszakos, teljes körű vizsgálat elvégzésére, ugyanis a tedeji lakosok rendszeresen jelezték, hogy az ottani sertéstartó-telep működése elviselhetetlen szaghatásokkal jár. A vizsgálat egy éven keresztül tartott, melyben a szakemberek vizsgálták a levegő, a víz és a talaj szennyezettségét

Az első eredmény 2023-ban született meg, s megdöbbentő volt. A cég ezért mégegyszer elvégezte a mintavételeket és vizsgálatokat

– mutatta be Szólláth Tibor. Arra a kérdésre, hogy miért csak 2022-ben kezdődtek a vizsgálatok, kifejtette: 2019. december 21-én tett a képviselő-testület kormánypárti frakciója javaslatot a városrészt érintő környezeti hatások szakmai vizsgálatára. Ezt a javaslatot akkor az ellenzéki képviselők leszavazták. A következő évben további két alkalommal ugyanez történt, majd, amikor a képviselő-testület 6-6 aránya megváltozott 7-5-re, sikerült megbízni a szakértői céget.

Szólláth Tibor polgármester ismertette az előzményeket is
Szólláth Tibor polgármester ismertette az előzményeket is
Fotó: Molnár Péter

Több helyszínen, több alkalommal vettek mintákat Tedejen

Tedej környezeti hatástanulmányának fontosabb megállapításainak ismertetését követően a helyi lakosok tehették fel kérdéseiket, oszthatták meg javaslataikat, véleményeiket. Egy hölgy felesleges pánikkeltésnek tartotta a tájékoztatást, véleménye szerint felelőtlen az, aki azt állítja a tedeji földben termesztett zöldségek, növények meddőséget okoznak, illetve veszélyesek a gyerekekre. Szólláth Tibor válaszában nyomtékosította: a szakértő cég által készített, több mintavételen alapuló vizsgálat eredményének megállapításait tolmácsolja az önkormányzat a lakosság felé.  

Hat helyszínen végeztek a szakemberek szaghatásminta-vételt; volt továbbá kilenc felszínivízminta-vétel, 18 talajminta-vétel, 2-2 fúrtkút- és ivóvízminta-vétel, illetve egy csapadékvízminta-vétel

– részletezte.

Kérdésként merült fel az ivóvíz esetleges szennyezettsége, többen panaszkodtak arra, hogy az sárgásszínű, zavaros. Nagyné Legény Ildikó alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője elmondta: korábban több panasz érkezett hozzá ezzel kapcsolatban, személyesen is volt mintavételen, melyeket a szolgáltatóhoz is eljuttattak. Utóbbi tájékoztatott, folyamatosan vizsgálják az ivóvízminőségét, az iható, nem káros az egészségre.

Környezetkárosodás történt a tedeji agrárcégnél

– A szakértők javaslata, hogy ne fogyasszanak zöldségnövényeket, ahogy a mintavételek helyszíneit is ők javasolták. A vizsgálattal kapcsolatos minden adat szabadon elérhető a város honlapján – mondta az alpolgármester. Hozzátette, a tedeji talajszennyezettség eredetével kapcsolatban érdeklődött mind a hatóságoktól, mind a helyi agrárcégtől. Előbbi arról tájékoztatta, hogy utóbbi területén kármentesítési eljárás van folyamatban.

Nagyné Legény Ildikó alpolgármester beszélt arról, hogy hozzá is érkeztek panaszok
Nagyné Legény Ildikó alpolgármester beszélt arról, hogy hozzá is érkeztek panaszok
Forrás: Molnár Péter

– A kármentesítési eljárás azt jelenti, hogy valamiféle környezetkárosítás történt és ez ellen a hatóság intézkedést javasol. Hogy ezeket az intézkedéseket elvégezték-e, mi ez a környezetkárosítás, nem tudom. Azt tudom elmondani – teljesen hitelesen –, hogy a 0148/58 helyrajzi számú terület tulajdoni lapján a következő bejegyzés szerepel: tartós környezetkárosodás, melynek jellege: felszín alatti víz szennyező anyag által okozott károsodása – ismertette Nagyné Legény Ildikó.

Az egyik helyi lakos jelezte, a vasút mellett, a kertjétől nem messze gázolajos tartályok vannak elásva a földbe, amelyeket évekig fáradtolaj tartására használtak. Mint fogalmazott, 1984-ben költöztek az utcába, addigra már betemették azokat a tartályokat, véleménye szerint onnan is szivároghat szennyeződés. A fórumot követően Szólláth Tibor és Nagyné Legény Ildikó megtekintették a helyszínt és jelezték, hogy később szakértőkkel is megvizsgáltatják a területet. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában