Díjátadó

2024.05.10. 19:02

Ezek a települések kaptak Falumegújító díjat - fotókkal

Egyeken ünnepséget tartottak a díjazottaknak május 10-én, pénteken. A Magyarországi Falumegújítási Díj nyerteseinek kihirdetése mellett egy natúrpark címbirtokosságot is átadtak.

Kosztin Éva

Dukai Miklós, Miluczky Attila, Egyek polgármestere, Pajna Zoltán, Nagy István

Forrás: Molnár Péter

A résztvevőket Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei közgyűlés elnöke köszöntötte, és egyben felszólította őket, terjesszék és kövessék azokat a jógyakorlatokat, amiket a díjazottak megvalósítottak.

Magyarországi Falumegújítási Díj, egyek, pajna zoltán
Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei közgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket
Forrás: Molnár Péter

Dukai Miklós önkormányzati államtitkár adta át az elismeréseket, elsőként oklevelet vehetett át a falumegújításban tett munkájáért Magyardombegyház és Salomvár. A falumegújítás több területén elért kiemelkedő teljesítményéért Vizslás, Sajószöged, Ófehértó, Monorierdő és Gerjen kapott elismerést, míg a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért Paloznakot, Orfűt, Nagymágocsot, Dunakilitit, Csömört, Bárnát és Bárándot díjazták.

Különdíjakban is bővelkedett az esemény, a Magyar Urbanisztikai Társaságét Nagymágocs, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatét Báránd, a Magyar Építőművészek szövetségének elismerését pedig Csömör kapta.

A hajdú-bihari díjazott, Báránd polgármestere Dukai Miklóssal és Nagy Istvánnal
A hajdú-bihari díjazott, Báránd polgármestere Dukai Miklóssal és Nagy Istvánnal
Forrás: Molnár Péter

A Magyarországi Falumegújítási Díj első helyezettje Varsány lett, amivel a település jogot nyert, hogy az országot képviselje az Európai Falumegújítási Díjon.

Az ország tizedét natúrparkok fedik le

Az ünnepségen a hangsúly nemcsak a kiváló falumegújító településeken volt, hanem a natúrparkokon is: a rendezvényen vette át címbirtokosságát a Hortobágyi Tiszamente Natúrpark Egyesület.

– 2010 óta folyamatosan azon dolgozunk, hogy a helyi értékeket, a kultúrát összefogjuk, és bemutassuk határon innen és túl. Ez egyben jelentős közösségi munkával járt, a címbirtokosságot öt település, Ároktő, Egyek, Tiszabábolna, Tiszadorogma és Tiszacsege összefogásával értük el – ismertette Nagy Csilla natúrparki munkaszervezet-vezető. Hozzátette, még nem értek révbe, sőt, még most kezdődik igazán a munka. – Lehetőséget kaptunk, hogy a Natúrpark Szövetséggel és az Agrárminisztériummal egy olyan megállapodást kössünk, ami által a településeken lévő közoktatási intézmények is megkapják a natúrparki címet, az új tantervek kidolgozásán munkálkodunk a tanárokkal közösen – mondta Nagy Csilla, aki megjegyezte, számukra a környezeti nevelés nem célkitűzés, hanem közel tizenöt éve gyakorlati tevékenység.

Nagy Csilla mutatta be a Hortobágyi Tiszamente Natúrpark Egyesületet
Nagy Csilla mutatta be a Hortobágyi Tiszamente Natúrpark Egyesületet 
Forrás: Molnár Péter

A natúrparkok és szabályozási rendszerük történetéről beszélt Pető Péter, a Magyar Natúrpark Szövetség Elnöke. Mint elmondta, az első 1998-ban hozták létre hazánkban, mára a Hortobágyi Tiszamente Natúrpark Egyesülettel 18 van az országban, ami Magyarország több tíz százalékára terjed ki és 338 települést foglal magába.

– A gazda szeme hizlalja a jószágot – kezdte ezzel a mondással köszöntőjét Nagy István agrárminiszter, arra utalván, hogy aki amelyik település vezetősége gondosan jár körbe, sikeres tud lenni és díjakat tud nyerni. – Van azonban valami, ami még ettől is fontosabb. Azt is mondják, hogy a gazda verejtéke gyarapítja a vagyont. Azaz nemcsak nézni kell, hanem erőt megfeszítve alkotni és dolgozni az újabb eredményekért. Ha nem az Alföldön lennénk, azt is mondhatnám, hogy a ma díjazottak hegyeket mozgattak meg – vélekedett, majd hivatalosan is átadta a Nagy Csillának a natúrpark címbirtokosi megállapodást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában