Ítélethirdetés

2024.05.07. 11:42

Valótlanságokkal akartak pénzt kicsikarni áldozatukból a debreceni zsarolók

Az áldozat a rendőrséghez fordult, akik hamar felgöngyölítették az ügyet.

Haon.hu

2 millió forintot követeltek a csalók

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Fotó: Csapo Balazs

Két fiatal azt találta ki, ismerősüket azzal zsarolják meg, hogy ha nem ad nekik pénzt, akkor kellemetlen helyzetbe hozzák, ellehetetlenítik az életét – olvasható a Debreceni Ítélőtábla közleményében.

Az ismert információk szerint a vádlottak 2022 októberétől ismerték egymást, baráti kapcsolatban álltak, majd novemberben elhatározták, hogy pénzhez akarnak jutni. Az elsőrendű vádlott és a sértett az egyik közösségi platformon ismerkedtek meg egymással, a rövid beszélgetéseken kívül alkalomszerűen személyesen is találkoztak. 

A vádlottak, az elsőrendű vádlott rábírására közösen elhatározták, hogy a sértettől nagyobb összegű készpénzt, kétmillió forintot fognak követelni. A tervük az volt, hogy a sértettet azzal zsarolják meg, hogy ha nem ad pénzt, akkor szüleinek, barátainak és kollégáinak olyan információt hoznak a tudomására, amellyel az addigi életvitelét ellehetetlenítik és kellemetlen helyzetbe hozzák.

A két vádlott 2022. november 3-án egy közösségi médiahálózat üzenetküldő felületén keresztül el is küldték a fenyegető üzenetüket a sértettnek, amelyben a pénzt követelték és kilátásba helyezték, hogy ha nem kapják meg, akkor egy kreált, kompromitáló információt megosztanak online a sértett családja és ismerősi körében.

A sértettben a fenyegetés komoly félelmet keltett, úgy érezte, hogy el fog lehetetlenülni az élete, majd figyelemmel arra, hogy élete el is lehetetlenülhet, a rendőrséghez fordult segítségért. Ezt követően a sértett megállapodott a vádlottakkal abban, hogy közel egymillió forintot tud fizetni, amit az egyik debreceni bevásárlóközpont vendéglátóhelyén át is fog adni.

A megbeszélt találkozóra a fiatalkorú vádlott 2022. december 1-jén el is ment, majd őt a pénz átadását követően a helyszín közelében tartózkodó nyomozók elfogták és a Debreceni Rendőrkapitányságra előállították. Az elsőrendű vádlott ebben aktívan nem működött közre, ő kizárólag a sértett adatait bocsátotta a társa rendelkezésére és unszolta, hogy vegye fel a kapcsolatot a sértettel. Sokáig ő sem bujkálhatott, mivel rövid időn belül a rendőrök látókörébe került.

Az elkövetők pártfogó felügyelete alá kerültek

A Debreceni Járásbíróság május 6-i ítéletében a vádlottakat zsarolás bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, melyet az elsőrendű vádlott felbújtóként követett el. Ezért a bíróság az elsőrendű 21 éves vádlottat 2 év börtönbüntetésre, míg fiatalkorú társát 1 év 10 hónap fiatalkorúak fogházában végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. A bíróság a vádlottakkal szemben kiszabott szabadságvesztés 4, illetve 3 évi próbaidőre felfüggesztette. A vádlottak a próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet alatt állnak.

Dr. Emri Kinga bíró az ítélet indokolása során enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlottak ellen a bűncselekmény elkövetése óta újabb büntetőeljárás nem indult, az elsőrendű vádlottnak bejelentett munkahelye is van, ahol dolgozik. A büntetőeljárás során tanúsított magatartásuk alapján arra lehet következtetni, hogy a vádlottak törvénytisztelő életet élnek, valamint a pártfogó felügyelő is rá fog erősíteni a társadalmi együttélés szabályainak betartására.

A döntés nem jogerős, az ügyészség három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, míg a vádlottak és védőik az ítéletet tudomásul vették – olvasható a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában