Közlekedésfejlesztés

2024.04.23. 20:00

Idén beindul a csomópontfejlesztés Debrecenben

Öt helyen indulhat el a munka idén a cívisvárosban. Debrecen polgármestere azt is elmondta, melyik csomópontfejlesztés lesz az első.

Bekecs Sándor

Papp László polgármester (előtérben) és Ágh Péter államtitkár a csomópontfejlesztésről szóló tájékoztatón

Forrás: Molnár Péter

Nincs egy hete, hogy átadták a 33-as főút Debrecen és Látókép között megújított és bővített szakaszát, hamarosan további öt debreceni csomópontfejlesztés indulhat el. Április 23-án ülésezett az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és Debrecen önkormányzatának közös munkacsoportja. A tanácsközást követően sajtótájékoztatót tartottak, ahol többek között beszámoltak arról is, várhatóan mikor indulhat a kivitelezés a Csigekert utca – Szabó Lőrinc utca – Füredi út – Balmazújvárosi út csomópontjában.

Debrecen Ágh Péter, az ÉKM állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára a csomopóntfejlesztés kapcsán tartott tájékoztatón haon
Ágh Péter, az ÉKM állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára a csomópontfejlesztés kapcsán tartott tájékoztatón
Forrás: Molnár Péter

Ágh Péter, az ÉKM állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára ismertette: a munkacsoport feladata, hogy előkészítse és menedzselje a debreceni fejlesztéseket annak érdekében, hogy a város az ország legjelentősebb gazdasági központjává váljon. 

A gazdasági fejlesztések stabil alapot adnak Debrecen növekedéséhez, ugyanakkor fontosak azok a beruházások is, amelyek az itt élő emberek jólétét, érdekeit szolgálják

 – hangsúlyozta. Az államtitkár elmondta, a mostani ülésen egy újabb lépést tettek a várost érintő infrastrukturális fejlesztések ügyében. Elérhető közelségbe kerültek a debreceni közlekedés jobbá tételét szolgáló csomópontifejlesztések, az év első felében be is fejeződhetnek ezek közbeszerzési eljárásai.

Ülésezett az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és Debrecen önkormányzatának közös munkacsoportja haon
Ülésezett az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és Debrecen önkormányzatának közös munkacsoportja
Forrás: Molnár Péter

Egy különszintű csomópont is épül

– Az elmúlt években a gazdaságfejlesztés került Debrecen fókuszába. Azt valljuk, hogy Debrecenben olyan gazdaságfejlesztési politikát kell folytatni, mely által a város polgárai jólétben, biztonságban éljenek a jelenben és a jövőben. Debrecenben azoknak a fejlesztéseknek, melyek a gazdaságot viszik előre, kéz a kézben kell járniuk azokkal, melyek a lakossági igényeket szolgálják ki – fogalmazott Papp László polgármester. Elmondta, a tervezett idei fejlesztésekhez a források rendelkezésre állnak, a mostani munkacsoport-ülésen pedig ezen beruházások állását tekintették át a résztvevők.

Papp László ismertette, öt nagy csomópontfejlesztés indulhat el idén. Ezek közül elsőként a Csigekert utca – Szabó Lőrinc utca – Füredi út – Balmazújvárosi út csomópontjának átépítését kezdheti majd el a kivitelező. – A közbeszerzési eljárás a végéhez közeledik, várhatóan még az év első felében lehet eredmény. Kérésünk, hogy a munkálatok a nyári időszakban induljanak el, hogy azok minél kisebb fennakadást okozzanak a városi közlekedésben – emelte ki.

Az előbbi mellett az év második felében indulhat el a Domokos Márton utca második üteme a Vezér utca és a 354-es főút között, mely beruházás része egy különszintű csomópont kialakítása. A közbeszerzési eljárás lezárásához közelít továbbá az Árpád tér és Ótemető kereszteződésének, a Hétvezér utca és Vámospércsi út csomópontjának, valamint a Szoboszló út és a Külső vásártér találkozásának fejlesztése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában