Nagyvilág

2016.03.16. 15:29

A Sony 750 millió dollárért megvásárolja Michael Jackson üzletrészét

Los Angeles - A Sony 750 millió dollárért (majdnem 210 milliárd forintért) megvásárolja Michael Jackson részét a néhai sztár és a szórakoztatóipari cég közös vállalkozásából.

Los Angeles - A Sony 750 millió dollárért (majdnem 210 milliárd forintért) megvásárolja Michael Jackson részét a néhai sztár és a szórakoztatóipari cég közös vállalkozásából.

Jackson 50 százalékos részesedéssel rendelkezett a Sony-ATV Music Publishing zenei kiadóvállaltban, a japán cég ezért fizet - a korábban bejelentett forgalmazási összegekkel együtt - 750 millió dollárt a sztár örököseinek.

A Sony-ATV Music Publishing vállalatot, amely magát a világ vezető zenei kiadójaként jellemezte, 1995-ben hozta létre a Sony és Jackson. A Variety.com értesülése szerint a felvásárlás végére március 31-én kerülhet pont, amikorra minden feltételben megegyeznek a felek.

A Sony 2012-ben 2,2 milliárd dollárért vásárolta fel az EMI Music Publishing zenei katalógusát. Az EMI és a Sony-ATV ezt követően együtt már több mint 3 millió zenei szerzői jog felett rendelkezett. A Sony/ATV Musicnál van számtalan világhírű előadó kiadási joga, köztük a Beatles, Leonard Cohen, Bob Dylan, Marvin Gaye, Michael Jackson, a Kraftwerk, Joni Mitchell, Willie Nelson, Roy Orbison, a Queen, a Rolling Stones és Sting, valamint az újabb generációkból Alicia Keys, Lady Gaga, Shakira, Ed Sheeran, Sam Smith, Taylor Swift, Kanye West és Pharrell Williams.

"Amikor a Sony 21 évvel ezelőtt megállapodást kötött Michael Jacksonnal a Sony-ATV Music Publishing létrehozásáról, tudtuk, hogy ebben a cégben megvan a lehetőség, hogy óriási magasságokba emelkedjen. A mostani felvásárlás lehetővé teszi, hogy a Sony gyorsabban kövesse a zeneipari változásokat, egyúttal megtartsa páratlan vezető helyét az iparágban, a művészeknek és a szerzők elismert otthona legyen" - mondta el Michael Lynton, a Sony Entertainment Inc. vezetője.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!