Debrecen hírei

2018.07.21. 20:36

Fergeteges zenei esték a Nagyerdőn

Debrecen - Tovább folytatódtak a Debreceni Egyetem Liszt-termében megrendezett Zenés esték a Nagyerdőn hangversenysorozat koncertjei.

Debrecen - Tovább folytatódtak a Debreceni Egyetem Liszt-termében megrendezett Zenés esték a Nagyerdőn hangversenysorozat koncertjei.

Fergetegesen jó hangulat uralkodott a július 19-i Ütős gálán. Major Bence – az amszterdami Royal Concertgebouw Orchestra vezető ütőhangszerjátékosa – elmondta, hogy nagyon intenzív napok állnak az ütőhangszeres mesterkurzus résztvevői mögött. Ahol nemcsak a zenei és technikai fogásokat tanulhatták meg a hallgatók, hanem az együttes munkához szükséges szociális érzékenységet, egymásra figyelést is fejlesztették, mert enélkül senki nem lehet jó zenész. A koncerten szóló és kamaradarabok egyaránt megszólaltak Major Bence, az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémia ütőhangszeres mesterkurzusának hallgatói, a SONUS Ütőegyüttes (művészeti vezető: Szabó István) közreműködésével, az ütőhangszerek népes családjából a vibrafontól kezdve a dobokon át a harangjátékig.

Elképesztő párost alkottak a július 20-i Vonós gálán Zalai Antal hegedűművész és Boda Balázs zongoraművész. A virtuóz játék, a gyönyörű hangszín és a csodálatos összhang a két zenész között olyan hatást váltott ki a közönségből, ami ritkán történik komolyzenei hangversenyeken: a többször is visszahívó vastaps mellett bravó bekiabálások és füttyszó jelezte a hallgatóság elismerését. Zalai Antal hegedű mesterkurzusa valóban nemzetközi, hiszen tanítványai Portugáliából, Ukrajnából, Romániából, Olaszországból és az Amerikai Egyesült Államokból is érkeztek. A tanítványok egy része kifejezetten hozzá szeretett volna kerülni, ami nagy elismerés minden tanár számára. A mesterkurzusra egyre több fiatal középiskolás érkezik, akik közül a 15 éves amerikai lány elmondta, hogy a korábbi évek felvételei alapján választotta ezt a mesterkurzust. Úgy érzi, hogy nagyon sokat fejlődik mind technikailag, mind kifejezésmódban. Nagy élmény számára a Kodály Zoltán Ifjúsági Zenekarban játszani, ahol sok jó tanáccsal segíti fejlődésüket a két karmester: Vásáry Tamás és Bolyky Zoltán.

Július 21-én került sor a Fafúvós gálára, ahol Kiss József oboa, Szatmári Zsolt klarinét és Vitányi József fagott játékában gyönyörködhetett a közönség Böszörményi Judit és Richter Edit zongorakíséretével. A három hangszer különböző karaktere szépen megnyilvánult az előadás során, amelyet a hallgatóság vastapssal jutalmazott.

- Debrecen YMSA -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!