PR cikk

2020.01.17. 10:44

Tévhitek a menstruációról

A menstruáció egy teljesen hétköznapi jelenség a nők életében, ennek ellenére még mindig tabuként kezeljük.

Nagyon sok nő nemcsak nem beszél róla, hanem jóformán szégyenként éli meg még önmaga előtt is, hogy a hónapnak megint azok a bizonyos napjai vannak. Ez lehet az oka annak, hogy bár az orvostudomány már szinte mindent tud a test működéséről, a közhiedelemben mégis akadnak a menzeszről olyan tévhitek, melyeket a tudomány már régen megcáfolt.

Menstruáció alatt tilos szeretkezni

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a menstruáció ideje alatt tiltott a közösülés. Ezzel szemben valójában egyáltalán nem tilos, minden a feleken múlik. Ha nem teszi lehetetlenné a menstruációs görcsök intenzitása az érzéki összebújást, és a párnak nem jelent problémát a vér jelenléte, akkor szabad az út a behatolás előtt.

Azonban fontos megemlíteni, hogy a fertőzésveszély ekkor nagyon magas, ezért ilyen esetben erősen ajánlott óvszert használni, hiszen a menstruáció ideje alatt a méhszáj nyitott, így a baktériumok könnyen feljuthatnak a kismedencei hasüregbe.

Szintén ehhez kapcsolódik az a tévhit is, miszerint a menstruáció alatti szeretkezés alkalmával nem lehet teherbe esni. Ha a test óramű pontossággal működne, akkor ez igaz lenne, de a peteérés nem mindenkinek a két menstruáció közötti félidőben zajlik, néhány nap eltérés lehet. A probléma pedig abból adódik, hogy az ondósejtek a hüvelyben akár 5 napig is életképesek maradnak, így viszont már nem is tűnik olyan lehetetlennek a vérzés ideje alatti teherbeesés.

A menstruáció szüneteltetése miatt fogamzásgátló tablettát szedni nem biztonságos

A legelterjedtebb fogamzásgátló tabletták 21 darabosak, ami azt jelenti, hogy 21 napig kell szedni, utána következik 7 gyógyszermentes nap. Ezeken a gyógyszermentes napokon várjuk a vérzés jelentkezését, ami igazából nem valódi menstruáció, hanem ún. megvonásos vérzés. Ha nem tartunk szünetet két levél tabletta között, akkor ez a vérzés elmarad.

Az általános orvosi álláspont az, hogy biztonságosan szedhetők a fogamzásgátló tabletták vérzés nélkül is, de ilyet csak ritkán, és akkor is indokolt esetben tegyünk, hiszen cikluszavarhoz vezethet. Ha ebben a helyzetben vagy, keresd fel Intima.hu weboldalát ahol számos cikket találsz a témában.

Menstruáció alatt nem szabad fürdeni

A legtöbben csak az ülőfürdőt kerülik ezeken a napokon, de akadnak olyanok is, akik szerint még a zuhanyzás is káros a menstruáció ideje alatt. Ezt a tévhitet azzal indokolják, hogy egyrészt a meleg víz alhasi vérbőséget okoz, és ez serkenti a vérzést, másrészt az ülőfürdő miatt a fertőzésveszélyt is jelentősnek tartják.

A valóság azonban az, hogy a menstruáció ideje alatt ajánlott időnként kellemesen meleg (nem forró!) fürdőt venni, hiszen ez javíthat a hangulaton, valamint oldhatja a görcsöket és a fájdalmat is. Az ülőfürdő miatti fertőzésre nincs bizonyíték.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!