Helyi közélet

2016.01.03. 12:30

Veszélyesen sok a por a debreceni levegőben

Debrecen - A hajdúsági megyeszékhelyen a szálló por (PM<sub>10</sub>) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2016. 01.01-én és 01.02-án, egymást követő két napon, legalább két mérőállomáson túllépte a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m<sup>3</sup>) – közölte a debreceni önkormányzat.

Debrecen - A hajdúsági megyeszékhelyen a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2016. 01.01-én és 01.02-án, egymást követő két napon, legalább két mérőállomáson túllépte a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3) – közölte a debreceni önkormányzat.

Napi átlagértéke a mérőállomásokon:

2016.01.01-én Kalotaszeg tér (99,8 μg/m3) – Klinika (100,7 μg/m3) – Hajnal utca (112,9 μg/m3),

2016.01.02-én Kalotaszeg tér (56,9 μg/m3) – Klinika (84,4 μg/m3) – Hajnal utca (83,5 μg/m3) volt.

A rövidtávú, regionális meteorológiai előrejelzések szerint, a levegőminőségben a hétvégére csak kis mértékű javulás várható, jelentős változás csak hétfőre valószínű.

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék!

A légszennyezettség a nap folyamán az esti, éjszakai, reggeli órákban volt magas, ezért lehetőleg mindenki kerülje a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék!

A légszennyezettség további romlását elkerülendő kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőség van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben!

Az önkormányzat felhívja a lakosság figyelmét, hogy Debrecen város közigazgatási területén TILOS a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése! Továbbá a napokban és hétvégén saját, és környezete egészsége érdekében mindenki tartózkodjon bármiféle nyílt színi tűzgyújtástól!

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu) tájékozódhatunk az aktuális levegőminőségi adatokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában