Nagyvilág

2016.03.29. 16:37

A diák Oscar külföldi mezőnyében külön díjazzák a játék-, animációs és dokumentumfilmeket

Los Angeles - Az amerikai filmakadémia már fogadja a nevezéseket az idei diák Oscar-díjakra. Újdonság, hogy a külföldi alkotások mezőnyében külön díjazzák a játék-, az animációs és a dokumentumfilmeket.

Los Angeles - Az amerikai filmakadémia már fogadja a nevezéseket az idei diák Oscar-díjakra. Újdonság, hogy a külföldi alkotások mezőnyében külön díjazzák a játék-, az animációs és a dokumentumfilmeket.

A filmakadémia honlapján (oscars.org) megjelent közlemény szerint a diák Oscarok nevezései június 1-jén zárulnak. A hagyományoknak megfelelően az amerikai és a külföldi produkciók külön versengenek.

A külföldi filmek esetében a díjazás az új szabályok szerint úgy alakul, hogy a játékfilm kategóriában arany-, ezüst- és bronzérmet osztanak ki, az animációs és dokumentumfilmek mezőnyében pedig aranyérmet kaphat a győztes.

Az amerikai versenykategóriák változatlanok maradtak: a díjakat kísérleti, animációs, játék- és dokumentumfilm mezőnyben ítélik oda.

A nevezőket idén is arra kérik, hogy filmjeiket a FilmFreeway fesztivál- és versenyplatformon keresztül online juttassák el a filmakadémiához. A versenyszabályzat és az online nevezési platform linkje az www.oscars.org/saa honlapon érhető el.

A 43. diák Oscar díjátadóját szeptember 22-én, csütörtökön rendezik meg a filmakadémia Samuel Goldwyn Színházában, Beverly Hillsben.

A korábbi diák Oscar-díjasok eddig 49 Oscar-jelölést kaptak, és egyedül vagy megosztva nyolc Oscar-díjat nyertek. Idén a tavalyi diák oscarosok közül kettő ért el Oscar-jelölést a rövid játékfilmek kategóriájában. A korábbi diák oscarosok között olyan, ma már ismert filmesek vannak, mint Pete Docter, Cary Fukunaga, John Lasseter, Spike Lee, Trey Parker és Robert Zemeckis. Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt című 1991-es vizsgafilmjével nyerte el a legjobb külföldi film diák Oscarját.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 1972-ben alapította a diák Oscar-díjakat, hogy platformot biztosítson a világ fiatal filmeseinek munkáik bemutatására.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!