Nagyvilág

2008.03.19. 07:55

Magyarverés Kárpátalján

<p>Ukrajna – Nem sokkal az ukrán nacionalisták ungvári magyarellenes tüntetését követően, Nagyszőlősön csak azért vertek meg egy magyar fiatalasszonyt, mert magyarul beszélt.</p>

A Vajdaság, Szlovákia és Erdély után immár Kárpátalján is tettlegessé fajult az ukrán nacionalisták által szított, s egyre nagyobb erőre kapó magyarellenes hangulat, amely Koszovó függetlenné nyilvánítását követően lángolt fel újult erővel.

A Kárpáti Igaz Szó c. lap beszámolója szerint az atrocitás szenvedő alanya, V. Kláranagypaládi lakos március 14-én a déli órákban a nagyszőlősi piac melletti buszmegállóban várakozott, s egyik falubelijével magyarul beszélgettek. Ekkor hozzájuk lépett egy 60 év körüli ukrán férfi, aki agresszív hangnemben számon kérte, hogy tudnak-e ukránul. A későbbi sértett elismerte, hogy nemigen beszéli az államnyelvet.

Az illető erre valóságos dührohamot kapott, kiborította az asszony táskáját, s dulakodni kezdett vele. A sértett segítségért kiáltott, de a megállóban várakozók egyike sem lépett közbe. Két arra haladó fiatalember sietett végül a segítségére, de a támadó olyan hévvel küzdött, hogy egyiküknek könnyebb sérülést okozott.

Később kiderült, hogy a bátor fiatalemberek valójában a nagyszőlősi rendőrkapitányság civil ruhás nyomozói voltak, akik előállították a verekedő öregurat. Mivel V. Klára időközben felszállt a Nagypaládra tartó buszra, a rendőrök később az otthonában keresték fel, s vették jegyzőkönyvbe vallomását, melyben a sértett többször is hangsúlyozta, hogy támadójából a magyar szó váltott ki agresszivitást.

Ennek ellenére az elkövető ellen egyelőre csupán garázdaság és hatóság elleni erőszak címén indulhat bűnvádi eljárás.

Kapcsolódó cikkek:

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!