Nagyvilág

2008.03.06. 12:24

Élhetetlen a Gázai-övezet

<p>Brit jogvédő szervezetek szerint a Gázai-övezetben negyven éve nem voltak olyan rosszak a körülmények, mint most, és politikai párbeszédet sürgettek a területet irányító Hamásszal csütörtöki jelentésükben.</p>

Közben az izraeli védelmi miniszter egyik munkatársa tagadta, hogy Egyiptom közvetítésével tárgyalnának a terrorista csoportként nyilvántartott palesztin szervezettel.

A Gázai-övezetben élő másfélmillió palesztin a terület 1967-es izraeli elfoglalása óta nem élt olyan rossz körülmények között, mint most - áll a nyolc brit civilszervezet közös jelentésében. A Hamász felügyelte, és izraeli blokád alatt lévő területen élő emberek nyolcvan százaléka élelmiszersegélyekre szorul, negyven százalékuknak nincsen munkája, miközben a kórházak az alkatrészhiány miatt nem tudják működtetni életmentő eszközeiket.

A civil szervezetek véleménye szerint nem működik a Hamász elszigetelését célzó politika, és arra sürgették az Európai Uniót, hogy kezdjen tárgyalásba az összes palesztin szervezettel, így a terrorista szervezetnek nyilvánított Hamásszal is. A jelentés szerint az izraeli blokád nem hozta meg a várt eredményt, és annak azonnali feloldását szorgalmazza. Lehetetlen lesz visszahúzni a területet a katasztrófa széléről, és békét teremteni a régióban, ha nem szűntetik be azonnal a blokádot - mondta el az egyik szervezet vezetője.

A palesztin területekkel kapcsolatot tartó izraeli hivatal szóvivője a jelentésre reagálva közölte, hogy a kialakult helyzetért egyedül a Hamász tehető felelőssé. Peter Lerner elmondta, hogy Izrael kielégíti a legszükségesebb humanitárius igényeket.

Közben az izraeli védelmi miniszter egyik munkatársa cáfolta, hogy egyiptomi közvetítéssel tárgyalásokat folytatnának a Hamásszal. Amos Gilad a palesztin elnök, Mahmúd Abbász szerdai kijelentésére reagált, aki szerdán azt közölte, hogy Egyiptomban tűzszüneti tárgyalások folynak.

A Gázai-övezetben közben tovább folynak az összecsapások a palesztinok és az izraeli hadsereg egységei között. Egy izraeli katona meghalt, hárman pedig megsebesültek, amikor autójuk mellett bomba robbant járőrözés közben. A robbantást, ami egy katonai poszt közelében történt az Iszlám Dzsihád nevű szervezet vállalta magára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!