„Karnyújtásnyira” a befejezéstől: nemsokára elkészül az egyetemi virágkocsi

Akt.:
„Karnyújtásnyira” a befejezéstől: nemsokára elkészül az egyetemi virágkocsi
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Hamarosan elkészül a Debreceni Egyetem karneváli virágkocsijának szobrászmunkáival Pikó Sándor. Az intézmény idei, sorban a tizenegyedik kompozíciója az egyetemi közösség nemzetközi jellegét hangsúlyozza.

A külföldi és a magyar, a leendő, jelenlegi és volt hallgatók, az egyetem határokon átívelő nagy családjának összetartását semmi sem fejezi ki jobban, mint az intézmény napjaként számon tartott hagyományos évindító stadionshow. Az idei virágkocsi – „Határtalan zene” fantázianévvel – a yoUDay-t szimbolizálja.

A kompozíció tervezése és a szobrászmunka ezúttal is Pikó Sándor nevéhez fűződik. Már elkészült a kocsi alapja, erre kerültek a fémvázzal megerősített, stilizált hangszerek, amelyek az egyetem új, könnyűzenei képzését, valamint a stadionshow hangulatát jeleníti meg.

v4Fotó: unideb.hu

– Nem volt egyszerű kifaragni ezeket az ívelt formákat, de elégedett vagyok a végeredménnyel – mondta az unideb.hu portálnak Pikó Sándor.

A művész hangsúlyozta, a „csápoló” kezek kifaragása ennél jóval nehezebb feladatnak bizonyult, ami bizony több mint egy hónapot vett igénybe.

– Fontos elemei a kompozíciónak, hiszen ezek a kezek készítették a hangszereket, amelyek segítségével minden nemzet meg tudja mutatni saját kulturális értékeit a muzsikán keresztül, mint ahogyan kifejezi a kompozíció is az egyetem sokszínűségét a zene segítségével – tette hozzá Pikó Sándor.

v5Fotó: unideb.hu

A virágkocsi a szobrászmunka elkészültével egy másik műhelybe kerül, ahol megkezdődhet a szárazvirágos díszítés. Az élővirág kompozíciók hagyományosan csak az utolsó éjjelen, augusztus 20-ra virradóra kerülnek fel a kocsira, hogy feldíszítve vonulhasson végig a karneváli menetben, képviselve a Debreceni Egyetemet a város legnagyobb turisztikai vonzerejű eseményén.

– Debreceni Egyetem –


Debrecen - Csaknem 700 ezer élő virág ékesíti majd a karneváli kocsikat. Idén tizenhat, mesterien megalkotott virágkompozíciókat bemutató kocsi vonul fel a cívisváros egyik legnépszerűbb eseményén, a virágkarneválon. S bár a friss virágok csak augusztus 19-én kerülnek a kocsikra, azok kialakítása...

Széles Diána és Florin Birta a keddi sajtótájékoztatón
Debrecen - Közös virágkocsit indít Debrecen és Nagyvárad, valamint Hajdú-Bihar és Bihar megye. A Debreceni Virágkarnevál a határainkon inneni és túli együttműködéseknek köszönhetően ma már óriási branddé (márkanévvé, védjeggyé) nőtte ki magát, amit a Duna Televízión évről évre mintegy ötmillióan ...

A 2018-as Debreceni Virágkarnevál országos beharangozó sajtótájékoztatóján
Debrecen - Óriástigrissel, közösségi díszítéssel és fényfestéssel is készülnek. Még több élővirággal, virágkocsival, lelátóval, programmal és gasztronómiai kínálattal várja a látogatókat idén a Debreceni Virágkarnevál, melyen ezúttal sem maradhat el a fergeteges Karneváléj, a már népszerűvé vált ...