Kánikulai körülmények között nagyobb lett az esélye a szabadtéri tüzeknek is

Akt.:
A meleg miatt gyakrabban akad ilyesféle dolguk a tűzoltóknak
A meleg miatt gyakrabban akad ilyesféle dolguk a tűzoltóknak - © Fotó: ÉM
Miskolc – Odafigyeléssel megelőzhetőek a szabad­téren keletkező tüzek.

Az elkövetkező napokban – a meteorológiai előrejelzések szerint – továbbra is meleg, a szabadtéri tüzek kialakulásának kedvező idő lesz.

Idén már 1700 eset volt

Idén eddig csaknem 1700 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Az esetek szinte kivétel nélkül emberi gondatlanságra vezethetők vissza. Az elkövetkező napok magas napi átlaghőmérséklete miatt Bács-Kiskun és Csongrád megye területére eleve tűzgyújtási tilalmat rendeltek el.

Tűzgyújtási tilalom elrendelése idején alaptétel, hogy tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és ezek kétszáz méteres körzetén belül. Ez vonatkozik a tűzrakó helyekre, a vasút és közút menti fásításokra, de az erdők mellett a parlag- és gazégetés is tilos.

Megyénkre is érvényesek azonban a tűzvédelmi szakemberek intelmei, amelyeknek a betartásával megelőzhetőek a szabadtéri tüzek. Kerti zöldhulladékot például csak ott szabad égetni, ahol ezt az adott önkormányzati rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.

Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésére vonatkozó rendelete, akkor az tilos. Budapest teljes közigazgatási területén például tilos a zöldhulladék-égetés.

A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül, és minden esetben gondoskodjanak megfelelő mennyiségű oltóanyagról! Mindig legyen helyben a tűz oltására alkalmas kéziszerszám, és csak akkora tüzet gyújtsanak, amekkorát folyamatosan felügyeletük alatt tudnak tartani! Erdőben csak a kijelölt tűzrakó helyen szabad tüzet gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve az adott területre tűzgyújtási tilalom! Az, hogy hol van elrendelve tűzgyújtási tilalom, látható a katasztrófavédelem weboldalán.

Hamar meggyulladhat

A sütögetés után a tüzet fedjék be legalább öt centiméternyi földdel, hogy a tűz ne tudjon újra meggyulladni. Ha feltámad a szél, azonnal hagyják abba az égetést és oltsák el a tüzet.

Az autóból, vonatról ne dobjanak ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat.

Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassák, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet. Üveghulladékot se hagyjanak az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt pedig az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.

ÉM


Miskolc - A szabadtéri tüzek kialakulásának is kedvez a mostani nagy hőség. A katasztrófavédelem tapasztalatai szerint nagyon gyakran keletkeznek emberi hanyagság miatt, ezért azt tanácsolják, a mostani kánikulában körültekintőnek kell lenni grillezés, szalonnasütés közben, a tüzet egy percre sem s...