Helyi közélet

2017.03.19. 16:01

Istennél nincs felvételi teszt

Debrecen - Dr. Seszták István: Krisztus iskolájába minden nap hív minket, fogadjuk el a társaságát.

Debrecen - Dr. Seszták István: Krisztus iskolájába minden nap hív minket, fogadjuk el a társaságát.

Bizony kellenek az egyházi iskolák, amelyek a minőségi, színvonalas szakoktatás mellett elsegítenek az igaz istenismerethez is – fogalmazott Derencsényi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője szombaton a Szent Anna Székesegyházban a Keresztény / Keresztyén Ifjúsági Találkozó megnyitóján. Hozzáfűzte: az ember nem kész, mindent tudó lényként születik, szüksége van a tanulásra. Igaz istenismeret nélkül nincs igaz önismeret, torzul a környezetünk ismerete, és a lelkiismeret sem biztos tanácsadója az emberi gondolkodásnak, magatartásnak. Az egyházkerület 414 gyülekezete nevében köszöntve a jelenlévőket, elmondta: „Istennek legyen hála, hogy az ateista, diktatórikus államigazgatás által fémjelzett, sötét történelmi korszak – melyben a tudatos egyházpusztítás eszköze volt az iskoláink államosítása – után az egyházak újra teremthettek oktatási, nevelési intézményeket. Ennek következtében jöhetnek létre az ilyen ökumenikus ifjúsági rendezvények is.”

A debreceni Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium szervezte eseményre a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye területéről (Szabolcs Szatmár Bereg- és Hajdú-Bihar megye) összesen 11 keresztény felekezetű intézményből az iskolavezetőkkel, kísérőtanárokkal közel 180 diák érkezett.

Fotó: Derencsényi István

– Mindenki visz valamit magával valamit, mert biztosan fontos találkozásokban lesz részetek. A valódi találkozások nem azt jelentik, hogy egy teremben vagyunk valakivel, egy asztalnál ebédelünk vagy egymás mellett ülünk, s lázasan simogatjuk a mobiltelefont, hanem a másik befogadását. Ezen az alkalmon emberek és keresztények találkoznak, nem pedig egy református meg egy evangélikus, mert utóbbiból kiindulva nem értenék egymás nyelvét – szólt Felföldi László, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöki helynöke, aki igaz találkozásokat kívánt Istennel, önmagunkkal és a másik emberrel.

– Nem minden egyházi iskolába járó diák lesz lelkész, de az egyházon belül megannyi feladat van, amely funkciót, tartást és felelősséget ad az embernek – erről, s a saját nyíregyházi egyházi középiskolai éveiről Asztalos Richárd a Debreceni Evangélikus Egyházközség lelkésze. Az egyházi intézmények fontosságáról, és a Krisztus valamint a tanítványai közötti kapcsolatról beszélt dr. Seszták István főhelynök atya, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola adjunktusa.

HBN–HABE


Egyházi vezetők nyitották meg a Keresztény/Keresztyén Ifjúsági Találkozót Debrecenben, amelyre 11 intézményből mintegy 180 diákot várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában