Tour de Hongrie

2024.05.07. 21:56

Tour de Hongrie: a sztárok készen állnak

Sokakat vonzott Hajdúszoboszló szívébe a hivatalos csapatbemutató. Szerda reggel elstartol az idei Tour de Hongrie.

A magyar válogatozt a Tour de Hongrie csapatbemutatóján

Forrás: Czinege Melinda

Sokan voltak kíváncsiak a 45. Tour de Hongrie hajdúszoboszlói hivatalos csapatbemutatójára. Jó volt látni, hogy a kedd esti esemény fiatalokat, és időseket egyaránt vonzott a Szent István parkba. A tömegben fel lehetett fedezni jelenlegi és egykori sportolókat, természetesen főleg kerékpárosokat. Nem volt mit csodálkozni az élénk érdeklődésen, hiszen világsztárokat üdvözölhettünk a mezőnyben.

Tour de Hongrie, kerékpár, Tour, TdH, Hajdúszoboszló, magyar körverseny, csapatbemutató
Sóskúti rebeka és két kislánya a Tour de Hongrie csapatbemutatója előtti
Forrás:  Czinege Melinda

Színes programok előzték meg a Tour de Hongrie csapatbemutatóját

Ennek egyik legfőbb oka, hogy a korábbi remek tapasztalatok hatására 2022 őszén bejelentették, a magyar körverseny egy polccal fentebb kerül a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárában. A kezdetnek három évre megkapott ProSeries-licenc eredményeképpen a Tour de Hongrie-n már csak a sportág legmagasabban jegyzett csapatai indulhatnak, kivétel ez alól a rendező ország válogatottja és kontinentális együttesei, illetve legfeljebb két külföldi kontinentális csapat is kaphat meghívót. Idén ez a két alakulat a szlovák Pierre Baguette Cycling és az olasz bejegyzésű Team MBH Bank Colpack Ballan, ami teljesen érthető annak fényében, hogy előbbi a háromszoros világbajnok, hétszeres Tour de France-zöldtrikós Peter Sagannal a soraiban érkezik, utóbbi pedig a szezon előtt erősített magyar főszponzorral, illetőleg több fiatal magyar kerekessel.

Klasszisok sora lépett színpadra a Tour De Hongrie nulladik napján

A hivatalos csapatbemutatót kedden 17 órától tartották, ahol színpadra lépett a nyolc WorldTeam, nyolc ProTeam, három Continental Team és a magyar válogatott alkotta teljes mezőny, köztük a TdH 12 magyar indulója is. Peter Saganról már volt szó, de mellette köszönthettük a 34-szeres Tour de France-szakaszgyőztes Mark Cavendisht (Astana Qazaqstan Team), az ötszörös Tour de France- és kétszeres Tour de Hongrie-szakaszgyőztes Dylan Groenewegent (Jayco AlUla), illetve a verseny címvédőjét, Marc Hirschit (UAE Team Emirates) is. 
A magyar válogatott évek óta nem látott erősségű let, hiszen Valter Attilát leszámítva a legjobb hazai kerékpárosok mind piros-fehér-zöldben tekernek. Ennek ellenére nem biztos, hogy az amúgy nemzetközi szinten is remek kvalitású Dina Márton, Kusztor Péter, Peák Barnabás, Szijártó Zétény, Feldhoffer Bálint, Filutás Viktor hatosfogattól lesz hangos a verseny.

Kerékpárok a régi időkből

No de vissza a csapatbemutatóhoz. A szervezők gondoltak a korán érkezőkre, hiszen különböző ügyességi , és színes programokkal kedveskedtek a főleg helyiekből álló tömegnek. A színpadon egy pillanatra sem volt megállás, amikor éppen nem mazsorettek mutatták be tudásukat, akkor fúvósok szórakoztatták a közönséget, de volt a versennyel kapcsolatos kvíz is közvetlenül a várva várt bemutató előtt. A bátrak egy mini KRESZ-pályán ügyesedhettek egyedi TdH-s érmekért cserébe. Sóskúti Rebeka két kislányával, Borókával és Eszterrel érkezett a Szent István parkba. A szoboszlói család életében fontos a testmozgás, ahogy az édesanya fogalmazott, minden nap beiktatják a délutáni programba í mozgást, legyen szó sétálásról, biciklizésről, vagy rollerezésről. – Nagyon fontos, hogy a gyermekeim minél hamarabb és jobban megismerkedjenek a biztonságos közlekedés alapjaival, ezért is van például mindkettőjük fején sisak – mutatta. – A kerékpározás inkább csak hobbiszinten érdekel minket, kirándulni szoktunk menni biciklivel. Tetszik, hogy megadták a módját a verseny felvezetésének, megvárjuk apát, és együtt nézzük meg a csapatbemutatót – nyilatkozta portálunknak.

A felvezető program egyik leglátványosabb eleme Katona Attila debreceni veteránkerékpár-gyűjtő kiállított biciklii voltak. Folyamatosan érkeztek az érdeklődők a felsorakoztatott 14 kerékpárhoz, ami között a legrégebbiek az 1930–40-es évekből származnak.

Aztán percre pontosan megkezdődött a csapatok bemutatása. Elsőként a magyar válogatottat szólították színpadra, amely részéről a 2019-ben második Dina Márton elmondta, az elmúlt esztendőhöz hasonlóan azzal a céllal érkezett a magyar körversenyre, hogy a legjobb tízben zárjon összetettben. – Nagyon örültem volna, ha ez tavaly is összejön, de idén ez a cél. Ha jók lesznek a lábaim, a kékestetői befutó jobban fekhet majd, mint az egy évvel ezelőtti a dobogókői. Volt egy kisebb betegségem, de már meggyógyultam, ám a versenykilométerek hiányoznak a lábamból – nyilatkozta röviden Dina, aki szerint viszont a formája jobb, mint a tavalyi volt.

Tour de Hongrie, kerékpár, Tour, TdH, Hajdúszoboszló, magyar körverseny, csapatbemutató
Katona Attila gyűjtó 14 kerékpárt állított ki a Tour de Hongrie csapatbemutatója ellőti program részeként
Forrás:  Czinege Melinda

A TdH öt szakasza összesen 854 kilométert tesz majd ki, ebből az első, a Karcag-Hajdúszoboszló szakasz 166 km. Ahogy látszik, a 45. Tour de Hongrie mezőnye ezúttal a Nagykunság fővárosából, Karcagról indul útnak. A karaván a Tisza-tó és a Hortobágy érintésével érkezik meg Hajdúszoboszlóra, ahol három kört tesz meg egy csaknem húsz kilométeres körpályán. A karcagi rajt szerdán 12.50-kor lesz, és a mezőny 15 óra körül fog beérni Hajdúszoboszlóra. A Szent István parki befutó az előzetes számítások szerint 16.26-kor lesz majd.

A 2024-es Tour de Hongrie csapatai:

  • Magyar válogatott
  • UAE (egyesült arab emírségekbeli)
  • Ineos Grenadiers (brit)
  • Jayco AlUla (ausztrál)
  • Lidl-Trek (amerikai)
  • dsm-firmenich PostNL (holland)
  • Bora-hansgrohe (német)
  • Bahrain Victorious (bahreini)
  • Astana Qazaqstan (kazah)
  • Polti-Kometa (olasz)
  • Tudor (svájci)
  • Lotto Dstny (belga)
  • Q36,5 (svájci)
  • Flanders-Baloise (belga)
  • Euskalter-Euskadi (spanyol)
  • Corratec-Vini Fantini (olasz)
  • TDT-Unibet (holland)
  • Eproney-Hungary (magyar)
  • MBH Bank Colpack Ballan (olasz)
  • Pierre Baguette (szlovák)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában