Labdarúgás

2024.03.28. 07:00

Hoppá! Ezért is kivezethetnek a biztonsági őrök a DVSC meccseiről

Az MLSZ pályarendszabályzatában egészen meglepő dolgot találtunk.

Orosz Krisztofer

A debreceni szurkolók többségét vélhetően nem fogja zavarni a döntés

Forrás: Napló-archív

Az elmúlt 10-15 évben mondhatni rendeződött a helyzet a stadionok lelátóin, szerencsére a zrikák és a rivális együttesek kölcsönös „üdvözlésén” kívül nem sűrűn találkozhatunk olyan helyzetekkel, amikor tettlegességig fajul egy-egy nézeteltérés. Anno az ilyen és ehhez hasonló tettekért automatikusan kivezették a túlságosan jó erőben lévő „szurkolót”, többször az örökös kitiltás fogalmával is szembe kellett nézniük az elkövetőknek. Az elmúlt évekből talán a legemlékezetesebb botrány az a bizonyos Újpest–Ferencváros meccs, amikor a lilák hat gólt is berámoltak a zöldek kapujába, és teljesen elszabadultak az indulatok. Ahogyan azon a meccsen is, gyakran előfordult, hogy félbeszakadtak a találkozók. Emlékezetes, hogy az FTC trénere, Prukner László ment ki a Green Monsterhez – bátor tett –, hogy megnyugtassa a kedves budapesti tábort. 

„Emlékezetes” meccsek voltak 

Debreceni szempontból az utolsó ilyen esetek közül az egyik, amikor 2020 októberében az NB II.-ben Nyíregyházára látogatott a Vasutas, ahol az utolsó pillanatokban egyenlített ki Pintér. A rangadó nem csupán a végeredmény miatt maradt emlékezetes, hiszen a hazai szimpatizánsok a meccset megelőző éjszakán gépzsírral kenték be az egész vendégszektort, majd petárdákat dobáltak a hajdúsági táborba. Néhány évvel korábban a Torino látogatott a Nagyerdei Stadionba, ám ekkor az olaszok kezdték el egymást püfölni, érdekes jelenetek voltak. Sajnos időközben a bordó mezes együttes lemosta a pályáról a hajdúságiakat, de ezt csak a hazai szimpatizánsok láthatták, mert az északolaszok egymáson tesztelték testi erejüket. 

Ezeken az eseteken kívül egyébként még számtalan példát lehetne említeni. Anno talán pont a megelőzés gondolata vezette a szövetség döntéshozóit, amikor megalkották a Szurkolói Kártyát. Több év távlatából már tudjuk, nem aratott eleinte nagy sikert a kezdeményezés, de idővel rengetegen kiváltották azt. 

Másról van szó manapság 

Ahogyan említettük, napjainkban már nem igazán lehet beszélni, vagy rettegni ilyen esetektől, hiszen mind a szurkolók, mind a rend őrei sokat tettek annak érdekében, hogy Magyarországon mindenki abban a tudatban mehessen ki egy-egy találkozóra, hogy biztonságban szórakozhat. A stadionokban felszerelt kamerák azonban nem csak azt figyelik, ki balhézhat a lelátón… 

Az MLSZ pályarendszabályából kiderül, a fogadási csalásokat is szeretnék megakadályozni az illetékesek. 

A sportrendezvényről, illetve annak eredményéről és egyes történéseiről csak a szervező sportszövetség előzetes írásbeli hozzájárulásával vagy a Szerencsejáték Zrt-vel kötött szerződés alapján továbbíthat információt, ideértve főként a sportfogadási jellegű és on-line sportfogadás szervezők illetve sportfogadási adatszolgáltatók, valamint azok alvállalkozói részére továbbított információkat, valamint a rendezvény vagyoni értékű jogait érintő felvételeket. Amennyiben a résztvevő a helyszínen nem tudja bemutatni a szervező írásbeli engedélyét - felszólítást követően – »eltávolításra kerülhet  – kivezethetik«

 – szól a szabályzat. 

Valójában semmi meglepő sincs a szabályban, ugyanakkor több kérdést is felvethet. Azt minden sportfogadó tudja, hogy van némi, s olykor igen komoly késés a közvetítésben. Az is előfordulhat, hogy mondjuk valaki még csupán készül a tizenegyeshez a televízión vagy streamen keresztül, de a helyszínen már a gólörömöt nézik a szurkolók. Az ilyen esetekben a csalók könnyen „leadhatják a drótot”, ezzel akár rengeteg pénzhez jutva. Teljesen nyilvánvaló, hogy ez törvényellenes. A sportfogadók nyilván nem örülnek a határozatnak, de talán ők is belátják, érthető döntést hoztak a törvényhozók.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában