Küzdősport

2024.03.06. 13:14

A debreceni születésű Bernáth István már csak egy módon lehet ott az olimpián

Tóth Huba Elemér

Bernáth István számára hamar véget ért a múlt hétvégi kvalifikációs verseny

Forrás: MÖSZ/Facebook

Az idei év rendkívül aktív a magyar felnőtt ökölvívók csapat számára. A válogatott tagjai a Bocskai-emlékversenyt, valamint a spanyolországi Boxam tornát követően, tatai és montenegrói edzőtáborozással hangoltak a világkvalifikációs tornára. Az olaszországi Busto Arsizióban rendezett versenyen összesen 113 ország képviseletében 602 ökölvívó nevezett, amely így minden idők legnagyobb ökölvívó eseménye – olvasható a szövetség hivatalos Facebook-oldalán.

Még tíz magyar küzdhet az olimpiáért

Az ökölvívóknak három lehetőségük van az olimpiai kvótaszerzésre. Az elsőn, a tavalyi Európa Játékokon a magyarok közül ez Kovács Richárdnak (63,5 kg), illetve Hámori Lucának (66 kg) sikerült, így már biztosan több magyar indulhat Párizsban, mint a legutóbbi, tokiói játékokon, melyen Gálos Roland egyedül képviselte a piros-fehér-zöld színeket – írta a Nemzeti Sport.

Olaszországban a magyarokat öt-öt férfi és női bokszoló képviseli. A férfiaknál a debreceni születésű Bernáth Istvánon (+92 kg) kívül Szaka István, Veres Roland, Gémes Levente (71 kg) és Akilov Pylyp (80 kg), a nőknél pedig Mezei Petra (50 kg), Lakotár Hanna (54 kg), Szűcs Szabina (57 kg), Szabó Petra (60 kg) és Nakota Veronika (75 kg) lépett szorítóba. 

A tornán minden súlycsoportban a legjobb négy szerez indulási jogot a nyári játékokra, azaz a kvalifikációhoz elődöntőbe kell jutni.

Bernáth Istvánnak már csak egy esélye maradt kiharcolni az olimpiai részvételt
Forrás: MÖSZ/Facebook

Bernáthnak nem sikerült

A válogatotthoz visszatérő Bernáth Istvánra múlt vasárnap, az olaszországi kvalifiációs torna első versenynapján nem várt könnyű feladat, ugyanis a harminckettő közé jutásért a sokkal fiatalabb, atletikus ecuadori Gerlon Congo ellen kellett bokszolnia. Bár a Debrecenben született versenyző mindent megtett a győzelemért, végül ellenfele pontozással jutott tovább.

A harmadik, egyben utolsó esélyt a párizsi részvétel kiharcolására a májusi bangkoki kvalifikációs verseny kínálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában