Helyi kultúra

2023.12.18. 14:58

A német karácsonyi kultúrát ünnepelték a debreceni Dózsa-iskolában

Haon.hu

Forrás: Debreceni Dózsa György Általános Iskola

A német nyelv és kultúra népszerűsítésének szomszédváraiként a Debreceni Német Általános Iskola és a Debreceni Dózsa György Általános Iskola rendszeresen szervez közös programokat a tanulóknak.

November 11-én a Német Iskola látta vendégül a dózsásokat, ekkor Szent Mártonról emlékeztek meg a gyerekek. A Martinstag az egyik legismertebb ünnepség a német nyelvterületen, az ekkor rendezett lampionos felvonulás, a finomságok fogyasztása az utóbbi években hazánkban is egyre népszerűbb. A szokás jelképes üzenete az, hogy a jó cselekedetek fény formájában mindenkihez eljussanak – olvasható a Dózsa-iskola portálunkhoz eljuttatott híradásában.

Hozzátették: a karácsonyt megelőző adventi időszakban is számos hagyományt ápolnak Németországban (kopácsolós éjszakák, maszkos járás, karácsonyi vásár, jászolállítás, szálláskeresés stb.)

Kedves szokás az ünnepi kávézgatások hagyománya is. Ezeken az adventi délutánokon finom aprósüteményeket, kávét, teát vagy puncsot fogyasztanak a résztvevők, beszélgetnek, énekelnek, verselnek. Ezt az eseményt valósították meg közösen a két iskola pedagógusai és diáksága ezúttal a Dózsában, ahol a finomságok mellől nem hiányozhatott a kinderpunchs és a meghitt ünnepi műsor sem.

Debreceni Dózsa György Általános Iskola
Forrás: Debreceni Dózsa György Általános Iskola

Reményeik szerint e két programot számos másik követi majd, tovább erősítve a két intézmény kapcsolatát, a gyerekek között kialakuló barátságokat – zárul az iskola közleménye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában