Idősköszöntés

2024.05.02. 18:20

„A hosszú élet titka az Istenben való hit” – állítja a kilencvenéves Erzsike néni

Gulácsi Erzsébet tejipari technikumot végzett, de nem a szakmájában helyezkedett el, könyvtárosként dolgozott hosszú évekig. A születésnapos szívesen mesélt az életéről.

Nagy Emese

Erzsike néni május 1-jén ünnepelte a 90. születésnapját

Forrás: Kiss Annamarie

Gulácsi Erzsébet május 1-jén ünnepelte kilencvenedik születésnapját. Ebből az alkalomból köszöntötte őt csütörtökön a Nagyerdei körúti idősek otthonában Tóth-Vanka Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

a hosszú élet titka, születésnap, idősköszöntés
A születésnapját ünneplő Gulácsi Erzsébetet emléklappal és virágcsokorral köszöntötte Tóth-Vanka Judit
Forrás: Kiss Annamarie

Testvéreivel mindig jó kapcsolatot ápolt 

Ottjártunkkor megtudtuk, Erzsike néni erdélyi származású, Tövisen született, ő volt a legfiatalabb a családban. Testvéreitől (két lány és egy fiú) később megtudta, már nagyon várták az érkezését, az pedig már csak külön öröm volt, hogy pont ünnepkor, május 1-jén született. 

– Amikor nagyobbacska lettem, akkor megosztották velem, a születésnapján nagyon jó idő volt, a cseresznyefánkon már volt érett gyümölcs. Édesapám levett egy gyümölcsöt a fáról, majd behozta a házba, megállt mellettem, és azt mondta: olyan erős legyél, mint kint a kertben a nagy cseresznyefa! Majd néhány csepp cseresznyelevet csepegtetett az ajkaimra, mire én cukin grimaszoltam – kacagott fel Erzsike néni, aki kihangsúlyozta, örül annak, hogy nem egyedüli gyermek volt a családban. Mindig jó érzéssel töltötte el, amikor idősebb testvérei arról beszéltek neki, milyen is volt ő kicsiként.

a hosszú élet titka, születésnap, idősköszöntés
Erzsike néni szívesen mesélt az életéről 
Fotó: KISS ANNAMARIE

– Tejipari technikumot végeztem, de nem a szakmámban helyezkedtem el, hanem könyvtárosként dolgoztam hosszú évekig. Imádom a könyveket, mindig nyugalmat éreztem, amikor beléptem a könyvtárba. A férjem gépészmérnökként dolgozott, őt sajnos 2008-ban elveszítettem. Két fiunk született, akik mindketten elméleti fizikusok lettek. De a két gyermekem közül már csak az egyik él – osztotta meg az ünnepelt, aki 1955 óta él Debrecenben. Kiemelte, két unokája és egy dédunokája van.

Mi a hosszú élet titka?

Erzsike néni hat éve lakik az otthonban, nagyon sok megpróbáltatáson ment keresztül az életében, de jókedvét mindvégig megtartotta. A Haon kérdésére kijelentette, a hosszú élet titka az Istenben való hit. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában