Végre itthon

2024.05.07. 07:00

Szilágyi Richárd elhagyhatta a kórházat, otthon lábadozik a másfél évig éber kómában fekvő ralis

A bajnok navigátor és raliversenyző élete két éve gyökeresen megváltozott, ugyanis megállt a szíve egy pályabejáráson. Most viszont Szilágyi Richárdnak, a másfél évig éber kómában fekvő ralisnak van esélye arra, hogy újra a régi önmaga legyen.

Nagy Emese

Szilágyi Richárdért az elmúlt időszakban nagyon sokan összefogtak

Forrás: Szilágyi-Parti Krisztina - archív

Szilágyi Richárdot kiengedték a németországi kórházból, ma már otthon lábadozhat a korábban másfél évig éber kómában fekvő ralis. A Haonon többször beszámoltunk a hajdúböszörményi autóversenyző állapotáról, akinek 2022. május 27-én, a Dunakanyar Rally bejárása közben hirtelen megállt a szíve. Ricsi hosszú ideig tartózkodott kórházban, egy debreceni ápolási osztályon feküdt, több orvosi vizsgálat és vélemény is igazolta, hogy intenzív rehabilitáció szükséges neki, viszont Magyarországon nem volt olyan intézmény, ahol fogadták volna őt. Később, hosszas kutakodás után a családnak sikerült felvennie egy németországi klinikával a kapcsolatot, ahol kiküldött orvosi leletei alapján fogadták Ricsit. Majd kiderült, a kezelés költsége 40 millió forintba kerül, a speciális ki- és hazautaztatással.

Szilágyi Richárd raliversenyzőért rengetegen összefogtak
Haon, ralis, kóma
Szilágyi Richárd raliversenyzőért rengetegen összefogtak
Forrás: Szilágyi-Parti Krisztina - archív

Szilágyi Richárd raliversenyzőért sokan összefogtak

Rengetegen összefogtak azért, hogy az említett összeg mihamarabb összegyűljön: számos jótékonysági autós vasárnapot rendeztek, az Együtt Ricsi gyógyulásáért Facebook-csoportban több tárgyat licitre bocsátottak, valamint voltak magánszemélyek és vállalatok is, akik egy-egy nagyobb összeggel hozzájárultak, hogy összegyűljön a 40 millió forint. A több tíz millió forint 2023 év végére meglett, így január végén elkezdte a külföldi gyógykezelést Szilágyi Richárd, amiről portálunkon részletes tájékoztatást kaphattak az olvasók.

A 12 hetes rehabilitációról folyamatosan beszámolt Facebook-oldalukon Ricsi felesége, Krisztina, aki minden napot kint töltött a ralissal és kislányukkal, Jankával. A kezelés hatalmas lehetőséget adott Ricsinek, amivel élt is az édesapa, bebizonyította, hogy az emberi test csodákra képes. – Igen, fáradtak vagyunk, sokszor elgondolkodtunk, megérte-e kijönni, mindent hátrahagyni, sokszor sírtunk, amikor nem látta senki. De amikor látjuk, hogy Ricsi mennyi mindent elért, mennyit fejlődött, akkor biztosak lehetünk benne, hogy igen, megérte – fogalmazott Krisztina a kezelésről szóló utolsó bejegyzésében.

Sokat mosolyog, már tud kerekesszékben ülni

Rámutatott, Ricsi bebizonyította, hogy igenis tud hova fejlődni és még sokat fog is. Másfél évig feküdt a rehabon, ezután ez egészen emberfeletti. – Már tud kerekesszékben ülni, a sétarobotban önállóan, saját erejéből lépett, kapaszkodva több percig képes talpon állni, az ágyban fekve felemelve teszi másik helyre a lábát, ha szólunk neki, egyből odafigyel, sokat mosolyog, és a kommunikációban a kéz emelésével próbál igen-nem választ adni a kérdésekre – összegezte az elért eredményeket a feleség. Hozzátette, a belga kezelés után a másfél évig éber kómában fekvő ralis hazatérhet családja körébe.

Nem lesz könnyű ez az időszak sem, sőt, talán itt lesz szükséges a legnagyobb összefogásra és együttműködésre. Viszont itt nem állhatunk meg, folyamatos fejlesztésekre lesz Ricsinek szüksége, hogy az eddig elért eredményeket fenntartsa, és erre építkezve javuljon az állapota minden téren

 – hangsúlyozta. Rámutatott, most a pihenésre koncentrálnak, valamint az otthoni dolgok szervezésére, kialakítására.

Szilágyi Richárd raliversenyző másfél évig volt éber kómában, és felesége, Szilágyi-Parti Krisztina mindvégig mellette volt
ralis raliversenyző Hajdúböszörmény kóma Haon
Szilágyi Richárd raliversenyző másfél évig volt éber kómában, és felesége, Szilágyi-Parti Krisztina mindvégig mellette volt
Forrás: Szilágyi-Parti Krisztina - archív

Továbbra is szükség van összefogásra

A napokban megkerestük Krisztinát, aki kihangsúlyozta, Szilágyi Richárd végre otthon van Hajdúböszörményben, a ralis legtöbbször jókedvű, jár hozzá gyógymasszőr és gyógytornász, akik segítenek neki a kint elért állapotot fenntartani. – Sokat ül kerekesszékben, már itthon is talpra állították természetes segítséggel – mondta. Majd kiemelte, férje nagyon jól teljesített a rehabilitáció alatt. A terapeuták szerint sokkal több van még Ricsiben, csak ez egy lassú felépülési folyamat. Azt, hogy meddig javulhat, ők sem tudják megmondani. Mindenképp szükséges neki a folyamatos rehabilitáció, ami szinten tartja és segít javítani az állapotát.

Továbbá elmondta, Ricsinek az otthonlét főként a pihenésről szól, azon vannak, minél többet tornáztassál és masszírozzák őt, ugyanis csak akkor fog az állapota tovább javulni, ha részt tud venni a kezeléseken. Rákérdeztünk arra is, van-e arra esély, hogy Ricsi a jövőben teljes életet élhessen. 

Papírforma szerint nem sok esély van arra, hogy a régi életét tudja folytatni, de én még mindig hiszek ebben. Ha nem ugyanúgy, de nagyon hasonlóan tudjuk leélni az életünket, közösen, ahogy régen elterveztük

 – fogalmazott Krisztina, aki továbbra is kéri az emberek támogatását ahhoz, hogy a másfél évig éber kómában fekvő ralis tudja folytatni a kezeléseket, fejlesztéseket, és a jövőben újra a régi önmaga lehessen.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában