Írásbeli 2024

2024.05.06. 10:13

Magyarérettségin bizonyíthatnak a debreceni diákok is

Most kifejthetik a diákok, mire gondolt a költő, vagy épp mik a nyelvhelyességi hibák. Hétfő reggel magyarérettségin bizonyítanak a végzősök.

Hajnal László

Az Ady Endre Gimnázium diákjai is megkezdték a magyarérettségit

Forrás: Czinege Melinda

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődött meg május 3-án, pénteken a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka. Hétfőn a diákoknak magyar nyelv és irodalomból kell bizonyítaniuk. A Haon stábja az Ady Endre Gimnáziumba látogatott, hogy része legyünk annak a pillanatnak, amikor elkezd beérni a tanulók és a pedagógusok több évnyi befektetett munkája. A végzős adys diákok már jóval fél 9 előtt gombóccal a torkukban, izgalommal toporogtak vagy épp lazán ácsorogtak az iskola előtti parkban. Öröm volt látni, hogy az alkalomhoz illően ki-ki öltönyben, kosztümben, iskolatáskával a hátán, de szinte kivétel nélkül büszke mosollyal lépte át a bejárati ajtót és elindult a fehér szalaggal szegélyezett lépcsősoron a tantermek felé, hogy bizonyítsanak a magyarérettségin.

magyarérettségi, ady endre, debrecen
A magyarérettségi feladatlapjai gondosan lezárt csomagolásban érkeztek az intézményekbe
Forrás: Czinege Melinda

Idén más lesz a magyarérettségi

A tanáriban is lázasan zajlott a készülődés, a feladatlapok gondosan lezárt csomagolásban várták, hogy a kiosztásukat követően rájuk vessék a remegő ujjak a helyes válaszokat. Felbontásuk szigorú szabályozáshoz van kötve, és egy háromtagú bizottság jelenlétében nyithatók fel, kizárólag a megadott időben, az érettségi kezdete előtt. Így nem lehet tudni, hogy Petőfi Sándor, Jókai Mór vagy épp Ady Endre neve áll a papírokon.

Dobránszky Sándortól, a debreceni iskola igazgatójától megtudtuk, az intézményben idén 143 végzős diák közül 125-en írnak középszintű magyarérettségit, a többiek pedig emelt szintű érettségit tesznek más helyszínen, más feltételekkel.

Az érettségi szervezésében csaknem a teljes tantestület részt vesz. Felügyeletre a szokásokhoz híven azokat a pedagógusokat osztják be, akik nem az adott szakirányt képviselik, de akár a javításban, akár az előkészületekben szinte mindenkinek adódik feladata.

Megkérdeztük, milyen a visszajelzés az érettségivel kapcsolatban, mennyire magabiztosak vagy éppen mennyire félnek a tanulók a nagy megmérettetéstől. Dobránszky Sándor úgy véli, valamelyest nagyobb az aggodalom, mivel idén más lesz a magyarérettségi: az igazgató szerint azzal, hogy egy műveltségi teszttel is kiegészítették a feladatsort, a diákok egyfajta teherkén élik meg a magasabb elvárást. Mindenesetre úgy véli, a diákok ügyesen teljesítenek, és várhatóan megkönnyebbülve teszik le a tollat legkésőbb déli 12-kor, ha végeztek az érettségivel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában