Korszerűsítés

2024.05.07. 17:15

Megújult és megszépült a debreceni Fazekas – fotókkal

Az energiahatékonyság növelésének céljával újult meg az intézmény. A Debreceni Fazekas Mihály Általános Iskola fejlesztése eredményeként jelentősen csökkenhetnek az intézmény fenntartási költségei.

Bekecs Sándor

Energiahatékonyabb lett a Debreceni Fazekas Mihály Általános Iskola épülete

Forrás: Czinege Melinda

Mintegy 260 millió forintból újult meg a Debreceni Fazekas Mihály Általános Iskola. Az intézmény épületén 150 nyílászárót cseréltek ki, körülbelül 1300 négyzetméteren hő- és vízszigetelést kapott a lapostető, továbbá hőszigetelték a pincefödémet és a homlokzatot is. Az iskola épületének tetején napelemrendszert is kialakítottak, az ünnepélyes átadót május 7-én, kedden tartották. Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke köszöntőjében kifejezte: példaértékű munka folyik az intézményben, s példaértékű az oktatás területén való együttműködés Debrecenben. – Az elmúlt időszakban számtalan intézményünk újult meg a városban, ez a debreceni iskola mintegy 260 millió forintból korszerűsödött. Új nyílászárókat kapott, hőszigetelést és napelemes rendszert is – sorolta. 

debreceni fazekas, oktatás, iskola
Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke is köszöntötte a debreceni Fazekas diákjait
Forrás:  Czinege Melinda

Petőné Horváth Mária, a Debreceni Fazekas Mihály Általános Iskola igazgatója köszöntőjében elmondta, az intézmény idén ugyan a 77. tanévét zárja, azonban hagyományai – jogelődjein keresztül – egészen a 19. századi nyúlnak vissza. 

Ezzel a felújítással nemcsak a Debreceni Tankerületi Központ, de a cívisváros is gyarapodott. Hozzájárultunk a belváros szépségéhez

 – fogalmazott.

debreceni fazekas, oktatás, iskola
Petőné Horváth Mária, a Debreceni Fazekas Mihály Általános Iskola igazgatója
Forrás:  Czinege Melinda

Folyamatosan korszerűsödnek a debreceni intézmények

– Az elmúlt évszázadok alatt Debrecen a külső és belső nehézségek ellenére is józan tudott maradni. A város identitása összefonódott azzal a törekvéssel, hogy megfelelő választ adjon a kihívásokra. Debrecen célja, hogy tudásalapú, erős gazdasággal a régió központjává váljon. A cívisváros történelméből fakadó kötelességünk, hogy felelősséget vállaljunk a helyi oktatás korszerűsítéséért, fejlesztéséért – fogalmazott beszéde elején Papp László, Debrecen polgármestere. Elmondta, a debreceni iskolákban több mint 70 ezer diák tanul, ezért nem véletlen, hogy a Debrecen 2030 városfejlesztési program fontos része az oktatási rendszer fejlesztése. 

Az elmúlt években sorra újultak meg, s épültek iskolák, óvodák és bölcsődék és mindegyik fejlesztés egyik közös vonása az energiahatékonyságra, környezettudatosságra törekvés

– emelte ki a városvezető. Hozzátette, az önkormányzat saját költségvetéséből több mint 7 milliárd forintot fordított a bölcsődék és óvodák felújítására. – Öröm, hogy ez a nagymúltú, 77 éves intézmény szebb, jobb körülmények között fogadhatja a gyerekeket. De egy iskola szíve, lelke túlmutat a technológián. Gratulálok Petőné Horváth Mária igazgatónak, aki elszántan vezeti ezt az iskolát, melynek eredményei az együtt gondolkodó, cselekvő tantestület munkáját dicsérik – fejezte ki Papp László. 

debreceni fazekas, oktatás, iskola
Papp László, Debrecen polgármestere
Forrás:  Czinege Melinda

Fenntarthatóbbá vált a debreceni Fazekas

Pósán László, a térség országgyűlési képviselője, az országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke beszédében kifejtette, egy intézmény életében nem mindegy, hogy mennyibe kerül annak fenntartása. 

Ha e területen a fenntartó takarékos, környezetkímélő és energiahatékony megoldásokat alkalmaz, nagyobb összeget tud fordítani az oktatásra

– mondta. A polgármestert megerősítve hangsúlyozta, a város nevelési és oktatási intézményeinek fejlesztése során kiemelt figyelmet kaptak a zöld technológiák alkalmazása. – Öles léptekkel haladunk abba az irányba, hogy a közintézmények korszerűsítése is minél környezetbarátabb módon, energiahatékony megoldásokkal történjen – hangsúlyozta Pósán László.

debreceni fazekas, oktatás, iskola
Pósán László országgyűlési képviselő
Forrás:  Czinege Melinda

Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója beszédében kifejezte, szerencsés a debreceni Fazekas és a tankerület valamennyi iskolája, hiszen a helyi oktatás fejlődését nemcsak a Klebelsberg Központ, de a város is aktívan támogatja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában