Lebontották

2024.05.06. 20:02

Egykor százak munkahelye volt, mára a földdel egyenlő a debreceni Barnevál - fotókkal

Ha lezajlik az engedélyeztetési eljárás, megkezdődhet az építkezés. A Barnevál helyét így hamarosan lakóépületek vehetik át.

Hajnal László

Csak a hűlt helye látható a húsipari válalalatnak az egykori Barnevál területén

Forrás: Kiss Annamarie

Befejeződtek a területrendezési munkálatok a Barnevál területén, ezzel az egykori baromfifeldolgozó-üzemnek otthont adó telekről végleg eltűnt az utolsó homokbucka is, és immár teljesen csupaszon áll. A szocializmusban számos debreceninek adott munkát a Vágóhíd utca és a Diószegi út sarkánál lévő Barnevál, tonnaszámra gördült le a friss húsáru a szalagokról, a gyár azonban az 1990-es években egy csődeljárást követően befejezte a működését. Hosszú idő után csak akkor írtak róla az újságok, amikor 2012 szeptemberében a romeltakarítások során tűz ütött ki az egyik raktárépületben.

Teljesen lebontották a Barnevált, barnevál, debrecen
Hamarosan társasházak magasodnak a Barnevál lebontott üzemcsarnokai helyén 
Forrás:  Kiss Annamarie

Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, a húsipari vállalat évek óta üresen álló épületegyüttesét 2023 januárjában kezdték el bontani. Az 53 ezer négyzetméteres területen lévő létesítmény felszámolása nem volt könnyű feladat, csaknem 15 munkagép dolgozott azon, hogy az üzemcsarnokok szerkezetét teljesen eltüntessék, miközben a törmelékek szortírozására és újrahasznosítására is figyelmet fordítottak, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen.

Mit építenek a Barnevál helyén?

Markovits László, a Barnevál helyén lévő telek jelenlegi tulajdonosa a Haonnak akkoriban elárulta, a területen lakóövezet kialakítását tervezik. Idén márciusban érdeklődésünkre határozottan megerősítette azt is, a híresztelésekkel ellentétben nem lesz munkásszálló a vállalat helyén, hanem társasházakat létesítenek.

Arra, hogy pontosan mikor kezdenek hozzá a lakóövezet építéséhez, a debreceni vállalkozó nem tudott válaszolni, mivel az engedélyeztetési eljárások elhúzódtak, mivel az önkormányzattal együttműködve a településrendezési tervet is módosítani kellett.

A fentebb említett tűzesetről korábban videó is készült, amely itt tekinthető meg:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában