Gasztronómia

2024.05.07. 21:38

A magyar ételek és ízek utánozhatatlanok – vallja a debreceni mesterszakács - fotókkal

Gálavacsorával egybekötött partnertalálkozót tartott a Hajdúsági Gasztronómiai Klub Tégláson, a Degenfeld Kastélyban. A magyar ételek és ízek álltak a középpontban, de a jövőbeli tervek is szóba kerültek.

Nagy Emese

Rédai Attila úgy véli, a magyar ételek és ízek utánozhatatlanok

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE

Támogatóinak tartott gálavacsorát az immáron huszonhárom éve működő Hajdúsági Gasztronómiai Klub. A társulat célja, hogy támogassák és segítsék a Hajdúságban és szinte az egész országban a gasztronómia fejlődését és a magyar kultúra megőrzését. A klub úgy tartja, a magyar ételek és ízek utánozhatatlanok, éppen ezért elengedhetetlen, hogy szélesebb körben megismertessék a hagyományos magyar ételeket. 

A magyar ételek és ízek álltak a középpontban a Hajdúsági Gasztronómiai Klub gálavacsoráján
Haon Debrecen
A magyar ételek és ízek álltak a középpontban a Hajdúsági Gasztronómiai Klub gálavacsoráján
Forrás: Kiss Annamarie

A magyar ételek és ízek voltak a középpontban

Rédai Attila, a Hajdúsági Gasztronómiai Klub elnöke a Haonnak kiemelte, küldetésüknek tekintik: a régi ízeket és az ezekkel járó hagyományokat átadják a tanítványaiknak, hogy az a jövőben is fennmaradjon és tovább éljen. Megjegyezte, muszáj, hogy legyen a szakmának utánpótlása. 

Szeretnénk, hogy a tanítványaink példaképként nézzenek ránk, és büszkék legyenek arra, Magyarországon élnek, magyar séfektől és mesterszakácsoktól tanulnak, és nekik is céljaik között szerepeljen, hogy életben tartsák a magyar gasztrokultúrát

 – hangsúlyozta.

Rámutatott, rengeteg tervük van a jövőre nézve. Elsősorban olyan szakmai versenyeket kívánnak szervezni, amelyek hazánkban egyedülállóak. Nagyon mélyen nem kívánt belemenni a részletekbe, mert még több mindenről tárgyalnak szakmán belül. Ennek ellenére azt elárulta, olyan hajdúsági ételeket fognak megjeleníteni, és megismertetni a környezetükkel, amik egyébként már rég a köztudatban vannak, viszont ők más köntösben kívánják azokat tálalni, hogy még vonzóbbak legyenek a gasztronómia szerelmeseinek. 

Magyar ételekből nem volt hiány a gálavacsorán, ahol modern falatkákkal várták a vendégeket
Haon Debrecen
Magyar ételekből nem volt hiány a gálavacsorán, ahol modern falatkákkal várták a vendégeket
Forrás: Kiss Annamarie

Magyar alapanyagok és fogások

– Már idén szervezünk olyan gasztronómiai rendezvényt Debrecenben, ahol főszerepben a hajdúsági ételek lesznek, és nem akármilyen formában. Egyre több külföldi megfordul Debrecenben, aminek mi azért is örülünk, mert így ők is megízlelhetik a magyar ételeket, és titkolt vágyunk, hogy olyannyira finomnak találják a főztünket, hogy otthon is kérjék, keressék a magyar alapanyagokat és fogásokat – fogalmazott Rédai Attila. 

Aláhúzta, manapság sokan nem tudják, miről is szól egy disznótor, hogyan kell egy sertést feldolgozni, milyen részei vannak, sőt, azt sem, egyáltalán milyen hús kerül az asztalra.

 – Sokan szeretik az újításokat, már itthon is azt tapasztaljuk, a vendég lazacot kér az éttermekben, és lehet, ha megkóstolná a mi harcsánkat, pontyunkat, akkor máshogyan döntene. Talán lennének, akik nem hinnék el, de ugyanazt meg lehet csinálni csinálni egy harcsával, mint egy lazaccal, vagy lepényhallal – nyomatékosította a Hajdúsági Gasztronómiai Klub elnöke, aki többszörös aranyérmes, világbajnok mesterszakács.

Magyarország ételei utánozhatatlanok

Rédai Attila rengeteg országban járt, számos nemzet ételét megízlelte, de úgy véli, a magyar ételnek nincs párja. Ha külföldön valaki egyszer megkóstol egy magyar fogást, ami magyar alapanyagokból készül, akkor azt biztosan nem fogja tudni leutánozni, és az is garantált, soha nem fogja elfelejteni azt az élményt és ízt – hangsúlyozta. Leszögezte, bízik abban, a nyári rendezvényeiken sokan megfordulnak majd, és a családosok magukkal viszik a gyerekeiket is azért, hogy ők is megkóstolhassák azokat a Hajdúsági ételeket, amiket szüleik gyerekként ízlelhettek meg a nagyszülők főztje által. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában