Múlt és jelen

2024.03.02. 18:51

Bengáli tigrist is találtunk a DKV telephelyén – fotókkal

Családi sétán ismerkedhettünk meg a debreceni közösségi közlekedés múltjával és jelenével.

Bekecs Sándor

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagy élmény volt a séta

Forrás: Molnár Péter

A dualizmus idején, 1884-ben, azaz immár 140 éve indult meg a személyforgalom a debreceni Nagyállomás és a Nagyerdő között, ráadásul a bécsi és budapesti lóvasúttal szemben, itt gőzvontatású tömegközlekedés jött létre, az Osztrák-Magyar Monarchiában elsőként. Március 2-án a Debreceni Séták kezdeményezésében a DKV Zrt. múltjával és jelenével ismerkedhettek meg az érdeklődők a vállalat Salétrom utcai telephelyén. Családok, gyerekek és idősek, hobbifotósok barangolhatták be a létesítmény egyes részeit, s találkozhattak többek között a „bengáli tigrissel” is.

– A Debreceni Séták program 2022 tavaszán indult azzal a céllal, hogy lelkes, lokálpatrióta idegenvezetőként hozzájáruljak Debrecen kulturális programkínálatához. Bár a zászlóshajónk a Szabó Magda-séta, az elmúlt évek alatt sikerült bővítenünk a kínálatot és a belvárost érintő, debreceni kereskedő családokat bemutató programunk megkezdtük a külső helyszíneken szervezett sétákat is – mondta Szabóné Nagy Enikő szervező. Mint megtudtuk, népszerű volt az Alföldi Nyomdát bemutató programjuk is, most pedig első alkalommal szerveztek közlekedéstörténeti eseményt, amelyet olyan érdeklődés övezett, hogy szinte néhány óra alatt beteltek a szabad helyek.  

Megismerkedtünk a békával is

Első utunk a remízbe, a villamosok „alvóhelyére” vezetett. Itt Gara Kálmán, a DKV Közlekedéstörténeti Emlékszoba létrehozója és vezetője mutatta be, hogyan tartják karban a mindennapi közlekedésben használt villamosokat, mit lehet tudni a régi és az új szerelvényekről, s megismerkedhettünk a 203-as pályaszámú villamosmozdonnyal (ismertebb nevén a békával) és az FVV 1200-as szerelvénnyel, a „bengáli tigrissel”.  

A kocsiszín után a Közlekedéstörténeti Emlékszobába vezette az érdeklődőket Gara Kálmán, aki több mint 52 éve a DKV munkatársa. Az általa létrehozott és kezelt gyűjtemény relikviái között nézelődve több mint egy évszázad történetének tárgyi emlékei mesélnek a debreceni közösségi közlekedés múltjáról: találhattunk a szobában különböző egyenruhákat, régi jegykezelőt, de kipróbálhattuk, milyen érzés egy villamos vezetőfülkéjének berendezéseit kezelni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában