kötelező a vizsgálat

2020.11.30. 07:30

Fogas kérdés a helyes szájápolás

Kisebb-nagyobb rendszerességgel mindenkinek járnia kell fogorvoshoz.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

„Naponta kétszer két percnyi, alapos fogmosás – ez a minimum, amint meg kell tennünk a megfelelő szájhigiéné eléréséhez. És ha van rá lehetőségünk, minden étkezés után mossunk fogat”

– nyilatkozta a Naplónak dr. Nemes Judit egyetemi docens, a DE FOK Gyermekfogászati és Prevenciós nem önálló Tanszék tanszékvezetője a fogászati hónap alkalmából. A szakember azt tanácsolja, fogmosásra használjunk tetszőleges márkájú, életkornak megfelelő nylon sörtés fogkefét, és arra is figyelmeztet, hogy körülbelül 3-4 havonta cseréljük le azt, akinek pedig nem tökéletes a kézügyessége, vagy lelkesedik a technikai „kütyükért”, javasolható az elektromos fogkefe használata.

Fotó: Dr. Nemes Judit-archív

– Természetesen az elektromos fogkefe sem mossa meg helyettünk azt a fogat, amihez nem érintjük hozzá, de egységnyi idő alatt több lepedéket távolít el, mint a hagyományos fogkefe – figyelmeztet a szakértő. Hozzátette, nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy foganyag vesztés jelentkezhet durva szemcsés fogkrémek, a kemény fogkefe, vagy rossz fogmosási technika miatt is, tehát mindezekre is érdemes fokozott figyelmet fordítani.

Édesszájúak, figyelem!

Fogaink állapotának romlásával kapcsolatban dr. Nemes Judit hangsúlyozta, fontos különbséget tenni a fogszuvasodás és az egyéb okokból bekövetkező foganyagvesztés között. – A fogszuvasodást baktériumok okozzák, melyek a táplálékban található szénhidrátokból (keményítők és cukrok) savat képeznek, és ez vezet a zománc ásványi anyag tartalmának elvesztéséhez. E mellett a baktériumok által termelt fehérjebontó enzimek károsítják a fogak keményszöveteinek szerves állományát – részletezte. Nagyon fontos tehát a fogszuvasodás megelőzése szempontjából az alacsony baktériumszám a szájüregben, ami rendszeres fogmosással biztosítható, illetve a szénhidrátok meggondolt fogyasztása is elengedhetetlen. Ez utóbbival kapcsolatban dr. Nemes Judit kiemelte, nem annyira a mennyiség a fontos, hanem az, hogy milyen gyakran fogyasztjuk.

„Nem akarunk senkit eltiltani az édesség fogyasztástól, de lehetőleg a főétkezések végén fogyasszuk és mossunk utána fogat. Az étkezések közötti csipegetés, nassolás a legrosszabb a fogak számára.”

– A zománc kopása egyébként baktériumok nélkül is bekövetkezhet. Egyrészt magas savtartalmú ételek és italok (például citrusfélék, savanyúságok, vörösbor, szénsavas italok) túlzott fogyasztása miatt – ez a savas erózió – másrészt a mechanikus igénybevétel is koptatja a fogakat; a rágás hosszú évtizedek alatt mindenki fogait koptatja – tette hozzá. Előfordulhat, hogy tanácstalanok vagyunk a megfelelő fogkrém kiválasztását illetően. Ezzel kapcsolatban dr. Nemes Judit megjegyezte, egyéni igényektől függ, hiszen másféle fogkrém kell érzékeny fogakra vagy ínygyulladásra, mint például elszíneződött fogakra. Abban viszont egyetértenek a fogorvosok, hogy használjunk életkornak megfelelő fluorid tartalmú fogkrémet, de ha nincs speciális igény vagy panasz, akkor mindenki azt a terméket válassza, amivel a legszívesebben mos fogat. – Fogköztisztító eszközökre (például fogselyemre) szinte minden páciensnek szüksége lehet, de a megfelelő eszköz kiválasztását, illetve annak helyes használatát mindenki beszélje meg fogorvosával, mivel a helytelen használattal komoly ínysérüléseket okozhatunk – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Sokan félnek a fogorvostól

Pedig a fogászati székbe kisebb-nagyobb rendszerességgel mindenkinek be kell ülnie. A szakértő azt mondja, a fogászati ellenőrzések gyakoriságát természetesen minden esetben az egyéni szükségletek függvényében kell meghatározni. Viszont a panasz mentes, jó szájhigiénéjű felnőttek esetében is legalább évenkénti szűrővizsgálat javasolt. A felnőttek fogápolási szokásainál dr. Nemes Judit azt is hangsúlyozta, a bölcsességfogak is sokunk számára jelentenek problémát. A fogak ugyanis elakadhatnak, vagy rendellenes szögben próbálnak előtörni, ha az állcsont mérete nem megfelelő, és ezáltal nincs elegendő hely a bölcsességfogak előtörése számára.

Alapszabály, ha a fog problémát okoz, el kell távolítani, ez többnyire műtéti megoldást igényel. Ha nem okoz a bölcsességfog sem fájdalmat, sem kóros elváltozást (ciszta, csont felszívódás, szomszédos fogak vándorlása), akkor nem kell eltávolítani, de rendszeresen ellenőrizni kell klinikai és röntgen vizsgálattal is és csak szükség esetén beavatkozni.

Arra is felhívta a figyelmet, gyermekek esetében a fogváltás időszakában, iskoláskorban félévenkénti fogorvosi kontroll szükséges, melyet egyébként miniszteriális rendelet is előír. A gyermekek fogápolási szokásait illetően dr. Nemes Judit azt tanácsolja, már az első fogak megjelenésétől tisztítani kell étkezés után az ínyt és a fogakat.

– Kezdetben a szülő mossa meg a gyermek fogait nedves babafogkefével, majd ha már nem nyeli le a gyermek automatikusan a fogkrémet, kerülhet alacsony fluorid tartalmú gyermek fogrém a fogkefére. Hat-nyolc éves korig minden esetben a szülő kötelessége és felelőssége segíteni a gyermek fogmosását, hiszen nem elvárható még ebben a korban – megfelelő kézügyesség híján – az alapos fogmosás. Azt szoktuk mondani, hogy ha a gyermek képes egyedül masnira kötni a cipőfűzőjét, akkor elegendően ügyes a keze a tökéletes fogmosáshoz – jegyezte meg a szakértő. Azt is elmondta, a kicsik estében is a napi legalább kétszeri fogmosás az alapvető célkitűzés, a fogszuvasodás megelőzése szempontjából legfontosabb az esti, lefekvés előtti fogmosás, utána már ne egyen és csak vizet igyon a gyermek.

– Érdemes tudni, hogy a szoptatás is étkezés, és az anyatej is magas cukor tartalmú, és lepedéket képez. Fogorvosi szemszögből egy éves kor után a szoptatás, cumis üvegből való etetés nem javasolt, mert megsokszorozza a tejfogak szuvasodásának kockázatát. Különösen igaz ez az éjszakai etetésre, amikor a gyermek a cumisüveggel a szájában alszik el – figyelmeztet dr. Nemes Judit. Hozzátette, az első fogorvosi vizsgálat a gyermek egy éves kora környékén javasolt. Olyankor a fogorvos áttekinti a gyermek szájüregét, vizsgálja a fogzás menetét, és megbeszélik a szülővel a fogápolással és táplálással kapcsolatos problémákat. Nem szabad tehát elhanyagolni a rendszeres fogászati kontroll vizsgálatokat és a helyes fogápolást, hiszen gyermekeinket is csak akkor tudjuk a fent említett szabályokra megtanítani, ha magunk is követjük őket.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában