Helyi közélet

2014.10.26. 14:38

Világháború kellett a párbeszédhez

Debrecen - <em>„Kettő az egyben” azaz a sokarcú zsidóság</em> címmel szervezett egész napos rendezvényt a Debreceni Zsidó Szabadegyetem.

Debrecen - „Kettő az egyben” azaz a sokarcú zsidóság címmel szervezett egész napos rendezvényt a Debreceni Zsidó Szabadegyetem.– A második világháború vízválasztó volt a vallási intoleranciával való felfogásban. Jézus népének 6 millió zsidó mártír hulla és hamu hegye kellett ahhoz, hogy a kereszténység felébredjen egy gyilkos álomból, aminek a kiinduló pontja a teológiai antijudaizmus állításrendszere volt – fogalmazott dr. Szécsi József vallásfilozófus „A zsidó-keresztény-iszlám vallásközi párbeszéd néhány szempontja” című előadásában, melyet a Debreceni Zsidó Szabadegyetem által szervezett „Kettő az egyben” azaz a sokarcú zsidóság című egész napos rendezvény keretében tartottak.

Fontos dokumentumok

A Keresztény-Zsidó Társaság főtitkára a két vallás közötti párbeszéd első lépésének nevezte az 1947 tartott nemzetközi keresztény-zsidó konferenciát, ahol a résztvevők azért jöttek össze, hogy kifejezzék a holokauszt miatt érzett gyászukat, s hogy a zsidók és a keresztények között szorosabb kapcsolat jöjjön létre. Ennek eredményeképpen kiadták a Selisbergi 10 pontot.

– A legfontosabb dokumentum mégis később, 1967 októberében keletkezett II. Vatikáni Zsinat Nostra Aetate kezdetű nyilatkozat, melyben többek között felhívják a figyelmet, hogy Jézus halálát nem lehet a minden akkori zsidó, vagy éppen a mai zsidóság rovására írni, illetve az egyház elítéli, s mélyen sajnálja mindazt a gyűlöletet, üldözést amely bármikor és bárki részéről a zsidók ellen irányul – derült ki a szavaiból. Dr. Szécsi József szerint az elmúlt 1-2 évben Ferenc pápának köszönhetően erősödött a vallás közti párbeszéd.

Az előadást követően Rózsa Margit Hazahív című kiállítását láthatták az érdeklődők, a programsorozatot pedig Spánn Gábor újságíró, az ORZSE oktatójának, a Ludas Matyi egykori főszerkesztőjének, az MTV és a Magyar Rádió egykori munkatársának előadása zárta, melynek magját a zsidó származású írók, színpadi szerzők jelentették, akik a világ számára maradandót alkottak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában