Átlagkereset

2024.05.08. 07:00

Mutatjuk, mennyi volt a hajdú-bihari átlagfizetés 2023-ban

Nemzetgazdasági szempontból nem volt egy jó év a tavalyi a háború okozta gazdasági nehézségek, energiaválság, infláció okán. Ennek ellenére mind a munkanélküliség mind az átlagfizetés pozitív irányban történt változás 2023-ban.

Bekecs Sándor

Mutatjuk, hogyan változtak a hajdú-bihari átlagfizetések 2023-ban

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Fókuszban a vármegyék címmel jelent meg nemrég a KSH összesítője. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan változott az átlagfizetés 2023-ban, mely ágazatok dolgozói keresnek a legjobban és hogyan alakult a munkavállalók létszáma 2022-ről 2023-ra. Ebből kiderül, az egy évvel korábbihoz képest, 2023-ban 0,4 százalékkal többen, átlagosan 156 ezren álltak alkalmazásban a hajdú-bihari székhelyű munkáltatóknál. A versenyszférában dolgozók létszáma 1,1 százalékkal emelkedett, a költségvetési intézmények munkavállalói létszáma viszont 4,8 százalékkal csökkent. Az országban átlagosan 3 millió 672 ezren dolgoztak a hazai székhelyű munkáltatóknál, 0,9 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.  

átlagfizetés, 2023, hajdú-bihar, munkanélküliség, átlagkereset
2023-ban 0,4 százalékkal többen álltak alkalmazásban a hajdú-bihari székhelyű munkáltatóknál
Forrás: KSH

Hajdú-Bihar vármegyében a tíz legtöbb főt foglalkoztató nemzetgazdasági ág közül a legnagyobb mértékben a tudományos és műszaki tevékenységben dolgozók létszáma bővült, 18 százalékkal. A legjelentősebb munkáltatónak számító feldolgozóiparban a dolgozók száma 2,6 százalékkal gyarapodott az egy évvel korábbihoz képest.  

Hajdú-Biharban csökkent a legjobban a munkanélküliség

Tavaly átlagosan 225 ezer álláskeresőt tartottak nyilván az országban – ez 2,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel előtte –, amivel tovább folytatódott a 2021 áprilisa óta tartó csökkenő tendencia. A munkanélküliség legjelentősebb csökkenése – 8,6 százalék – Hajdú-Bihar vármegyében volt. Itt 17 ezer álláskeresőt tartottak nyilván 2023. december végén. A pályakezdő álláskeresők létszáma 34 százalékkal lett kevesebb.

A hajdú-bihari álláskeresők legnagyobb hányada (44 százalék) legfeljebb az általános iskola 8 osztályát végezte el, emellett 26 százalékuknak szakmunkás, szakiskolai bizonyítvány, 24 százalékuknak érettségi, illetve technikum volt a legmagasabb végzettsége, 6,5 százalékuk pedig diplomával rendelkezett. Jelentősen nőtt a betöltetlen álláshelyek száma is, december végén 6,5 ezer betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, 3,2-szer többet, mint az előző év azonos időpontjában.

Nőtt az átlagfizetés 2023-ban

Országos szinten, 2023-ban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 571 ezer forintot, míg adókedvezmények nélküli nettó átlagkeresete 380 ezer forintot tett ki. A bruttó és a nettó átlagkeresetek – a közfoglalkoztatottakéval együtt számítva – országosan egyaránt 14,2 százalékkal múlták felül az egy évvel korábbit. Az ország minden vármegyéjében emelkedett a havi nettó átlagfizetés, Hajdú-Bihar vármegyében például – meghaladva az országos átlagot – 15,8 százalékkal, 322 ezer forintra. Ezzel folytatódott a korábbi időszakok emelkedő tendenciája.

átlagfizetés, 2023, hajdú-bihar, munkanélküliség, átlagkereset
A pénzügyi szolgáltatások területén dolgozók átlagfizetése a legnagyobb Hajdú-Biharban
Forrás: KSH

A legjobban a pénzügyi szolgáltatások dolgozói keresnek, az ők átlagfizetésük 2023-ban, Hajdú-Bihar vármegyében nettó 427 ezer 560 forint volt havonta. A második helyen az oktatásban foglalkoztatottak állnak, az itt dolgozók havonta átlagosan 420 ezer forint körül vihetnek haza. A harmadik helyen az információs és kommunikáció területén elhelyezkedők állnak, az ágazat dolgozóinak átlagfizetése 405 ezer 450 forint volt havonta 2023-ban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában