Aki válaszol: Király Tamás, a reptér ügyvezetője

2023.09.05. 14:13

Repülőjáratok Debrecen és Isztambul között – mekkora esély van rá?

Ezek a legnépszerűbb repülőjáratok Debrecenben – osztotta meg Király Tamás, a Debrecen International Airport Kft. ügyvezetője.

Nagy Emese

Igazán népszerű városokba repülhetünk Debrecenből

Forrás: MW-archív

Eltelt egy újabb nyár, beköszöntött a szeptember, minden bizonnyal sokan mosollyal az arcukon gondolnak vissza a mögöttünk álló nyári hónapokra. A közelmúltban Király Tamás, a Debrecen International Airport Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk a Haon stúdiójában. A szakember többek között megosztotta portálunkkal, mely desztinációk elérhetőek Debrecenből, és ezek közül mely járatok a legnépszerűbbek, de beszélt arról is, hogy milyen fejlesztések lesznek a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren. Sőt,

az ügyvezető megosztotta, melyik lehetne a következő európai nagyváros, ahova Debrecenből utazhatunk.

 – London, Eindhoven, Ciprus, Tel-Aviv, Burgasz, Korfu és Antalya desztinációk előérhetőek Debrecenből a Wizz Air légitársaság üzemeltetésében. Továbbá a Lufthansa légitársaság indít Münchenbe járatot, illetve két utazási iroda által Krétára és Antalyába is repülhetünk Debrecenből – fogalmazott. Hozzátette, októbertől új járat érkezik, ami minden bizonnyal felkapott lesz az utazni vágyók körében.

Október végétől indul repülőgép Hurghadába

Ezúttal a mesés tengerparti szakaszairól ismert egyiptomi városba, Hurghadába juttatja el utasait a légitársaság Debrecenből. Az első, Hurghadába tartó gép október 29-én száll fel. – Egy nagyon szuper úti célról beszélhetünk, korábban volt már tapasztalatunk ezzel a járattal, Hurghada egy visszatérő új járat a Debrecen Nemzetközi Repülőtér életében, mely utoljára 2019-ben volt elérhető, és igen nagy népszerűségnek örvendett – emelte ki az ügyvezető. Megjegyezte, október végétől hetente két járat indul Debrecenből az afrikai városba. A járatok csütörtökönként és vasárnaponként közlekednek majd a téli szezonban. Az üdülőváros a Vörös-tenger partján, Egyiptom fővárosától, Kairótól 450 kilométerre fekszik. Hurghada a tapasztalt és kezdő búvárok kedvenc helyszíne, hiszen többek között káprázatos korallzátonyairól, valamint a környező, lélegzetelállító szigetekről híres, amelyek a turisták számára hajóval is megközelíthetők.

Hurghada történelmi városrésze
Hurghada egyik tengerparti szakasza
Forrás: Shutterstock

Ezek a slágervárosok

Mint elmondta, igazán népszerű városokba repülhetünk Debrecenből, nem túlzás kijelenteni, hogy évről évre telítettek a járatok. London és Eindhoven is nagyon felkapott, valamint Antalya is – az utóbbira heti öt járat elérhető a városból. – Idén nyáron a Krétára induló gépek szinte mindig tele voltak, több mint 90 százalékos töltöttséggel mentek, így tehát elmondható, hogy bejöttek az Ibusz utazási iroda számításai – tette hozzá.

Király Tamás kiemelte, az elmúlt években sok információ jelent meg a sajtóban azzal kapcsolatban, milyen irányokba szeretnék fejleszteni a debreceni repteret.

Hosszú távú cél, hogy új futópályával rendelkezzen a reptér, ami alkalmas arra, hogy bármilyen időjárási körülmények között fel tudjon szállni, vagy el tudjon indulni egy légijármű. Bővíteni akarjuk a parkolót, mindemellett új utasforgalmi terminált szeretnénk, ami hozzájárul ahhoz, hogy az utasok komfortosabban tudjanak elindulni a repülőtérről, valamint megérkezni ide

– fogalmazott.

20230731 Debrecen

Király Tamás a Debrecen Nemzetközi Repülőtér ügyvezetője.

Fotó: Kiss Annamarie KA
Hajdú-Bihari Napló
Király Tamás, a debreceni repülőtér ügyvezetője
Forrás: Napló-archív

Átalakítják az utasforgalmi terminált

Tájékoztatott, az idei évben az utasforgalmi terminált átalakítják, ez többek közt az utaskomfortot fogja szolgálni. – Az utasbiztonsági ellenőrzési területünket szeretnénk bővíteni, és megduplázni a jelenlegi kapacitást. Illetve olyan új, korszerű berendezéseket kívánunk telepíteni, amiket ténylegesen érzékelni fognak az utasok – fűzte hozzá. Leszögezte, korábban is nagyon fontos volt számukra, hogy a különböző fejlesztéseikkel, beruházásaikkal ne csak azt a célt érjék el, hogy növeljék a kapacitást, vagy javítsák az utaskomfortot, hanem szerették volna, hogy azok energiahatékony, környezettudatos beruházások legyenek. 

Ilyen beruházás volt az elmúlt években, hogy az iroda és az utasforgalmi épületek tetejére napelemeket helyeztünk el, illetve az év elején elektromos meghajtású földi kiszolgáló eszközöket szereztünk be. Úgy vélem, az elkövetkezendő időszakban még inkább hangsúlyosabbak lesznek ezek a típusú beruházások

 – jegyezte meg.

Irány Isztambul?

Kíváncsiak voltunk, Király Tamás mit válaszol a következő kérdésünkre: mi lehet a következő desztináció, ahova indítanak járatot Debrecenből? Van-e álom, elképzelés ezzel kapcsolatban? – Alapvetően racionalitás van. Álmokat nem biztos, hogy kellene kergetni, viszont a racionalitás mentén gondolkodva a következő nagy lépés az lenne, ha Isztambulba sikerülne elindítani járatokat – ez az utazók körében is egy igazán népszerű úti cél lehetne. De az első és legfontosabb talán az, hogy az elkövetkezendő hónapokban, években minél több járatot sikerüljön elindítani – válaszolt érdeklődésünkre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában