ötlettől a megvalósításig

2021.02.06. 10:54

Fiatal vállalkozó kapta meg a Fenntartható Debrecen címet

A technológiával testközelben lehet növényeket nevelni.

Rácz Gréta Ildikó a kitüntetéssel | Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE

„Fenntartható Debrecen” címet kapott a Green Drops Farm Kft. csütörtökön.

Az elismerést olyan cégek nyerhetik (pályázattal), melyek a környezettudatos vállalásaikkal elkötelezettek a fenntartható és zöld város iránt. A cím arra is felhívja a figyelmet, hogy a környezettudatosságnak az élet minden területén előremutató célunkká kell válnia.

Papp László polgármester javaslatára a közgyűlés 2019-ben döntött arról, hogy felhívást tesz közzé az elismerés elnyerésére. A pályázat célja – a Debrecen 2030 fejlesztési programmal összhangban – a város épített és természetes környezetének megóvása, fejlesztése, környezettudatos szemlélet kialakítása, a fenntartható fejlődés biztosítása, a zöld és innovatív vállalkozások elismerése.

A díjátadón Balázs Ákos alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a belvárosban, mégis egy növényekkel teli farmon vannak, ahol olyan innováció jelenik meg, melyre minden debreceni büszke lehet, ahogy a fenntartható módon gondolkodó, környezettudatos, zöld várost építő vállalkozásokra is. A címmel az önkormányzat őket ismeri el. Most egy olyan fiatal vállalkozó érdemelte ki az elismerést, aki az ötlettől a megvalósításig innovatívan tevékenykedik, környezettudatos módon gondolkodik, népszerűsíti az egészséges életmódot, s követendő példát mutat. Balázs Ákos meghívta Rácz Gréta Ildikó ügyvezetőt a város zöld munkacsoportjába, ahol több tehetséges fiatal dolgozik azért, hogy Debrecent jobb állapotban adjuk át az utódoknak.

Rácz Gréta Ildikó a kitüntetéssel | Fotó: Kiss Annamarie

Rácz Gréta Ildikó elmondta: olyan növénytermelési technológiát fejlesztettek ki saját hidropóniás tornyot készítve, mellyel testközelben nevelhetők növények. Egy torony egy négyzetméteren elfér, segítségével termőföld felhasználása nélkül, akár városi környezetben is csaknem 150-féle saláta, fűszernövény termelhető. Mindez az emberek közvetlen közelében történhet, így nincs az áruszállítás miatti környezetszennyezés, nincs szükség csomagolóanyagokra, s a termőföld is kímélhető.

Fotó: Kiss Annamarie

Az ügyvezető rámutatott: ez olyan alternatíva, mellyel a jövő nemzedékek élelmiszer-ellátása is biztosítható.

HBN

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-fiatal-hallgato-megmutatja-fold-nelkul-is-lehet-novenyt-termeszteni-debrecen-belvarosaban-3869172/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában