A fiatalokat sem kíméli

2020.06.05. 15:16

Derékfájás: derítsük ki, milyen eredetűek a panaszaink!

A probléma jelentős, hiszen a lakosság nagy részét érinti.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Napjainkban a derékfájás világszerte vezet a mozgásszervi megbetegedések rangsorában, és a leginkább érintettek az ülő életmódot folytatók, akik száma évről évre növekszik. A WHO Global Burden of Disease Study 2016 elnevezésű vizsgálata 195 ország esetében 328 megbetegedés között 101 országban első helyre, 58 országban pedig második helyre sorolta a derékfájást.

A hát- és derékfájás jelentős probléma a lakosság körében, hiszen sokakat érint, ami országosan nagy gazdasági teherként jelenik meg, az egyén számára pedig az életminőség nagymértékű romlásával jár

– osztotta meg a Naplóval dr. Veres-Balajti Ilona, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense.

A fiatalok körében is

A szakember elmondta, a derékfájás kialakulhat valamilyen mozgásszervi elváltozás vagy betegség miatt, amikor maguk a gerincet alkotó csigolyák és az azok közötti kis ízületek vagy a porckorongok károsodtak. A csigolyák is lehetnek deformáltak, ilyen például egy nagyobb mértékű gerincferdülés vagy más gerincet érintő betegség jelenléte, mely probléma az életkor előrehaladtával egyre fokozódik, és gyakori fájdalmat okoz a háti vagy a deréktájékon. – Szintén az életkor előrehaladtával azoknak, akik sok fizikai munkát végeznek, a csigolyák közötti kis ízületek felszíne megkophat – és épp úgy, mint egy térd- vagy csípőízület esetében –, már a legkisebb terhelés és mozgás is fájdalmat jelezhet a gerincben – fogalmazott dr. Veres-Balajti Ilona.

Kifejtette, míg az előző két ok miatti derékfájás inkább az idősebbekre jellemző, addig a porckorongok károsodása napjainkban sajnos egyre fiatalabb korban okoz fájdalmas panaszokat. Ráadásul ennek a hátterében gyakran nem a fokozott fizikai terhelés áll, mint korábban, hanem épp ellenkezőleg, az inaktív, ülő életmód, ami során a derekunknál lévő porckorongok fokozott nyomás alatt vannak hosszú órákon keresztül, és ez okozhatja a károsodásukat. Ez a típusú derékfájás gyakran előjele komolyabb neurológiai panaszok megjelenésének.

Nem specifikus derékfájdalmak

– Vannak olyan betegek is, akiknél az anamnézisben (az orvosi vizsgálatok során) nem igazolható semmilyen strukturális elváltozás képalkotó diagnosztikával (RTG, MR, CT), nem ismerhető fel neurológiai rendellenesség, és nincsenek egyéb betegségekre utaló tünetek. Ezek az úgynevezett „nem specifikus” deréktáji fájdalmak, melyek világszerte egyre nagyobb számban érintik a lakosságot. Okuk bizonyítottan a fizikailag inaktív, mozgásszegény, ülő életmód. Ráadásul ez a fajta derékfájás inkább a fiatalabb munkaképes korúakat érinti – részletezte a szakember. Dr. Veres-Balajti Ilona hangsúlyozta, a deréktáji panaszok megjelenése vagy rendszeres visszatérése esetén első lépésként fontos konzultálni a háziorvosunkkal, aki segíthet eldönteni, hogy milyen eredetűek a tünetek, és szükség esetén szakszerű kezelés felé irányíthat bennünket.

Amennyiben kizárhatóak a mozgásszervi vagy más betegségek, és bizonyítottan a nem specifikus derékfájással állunk szemben, ezeknek a panaszoknak a megszüntetéséért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Ilyen esetben a leggyakoribb tényezők, melyek befolyásolhatják a derékfájást, a gyenge törzsizomzat, a helytelen testtartás ülve vagy állás közben, de növelheti a kockázatát a derékfájás megjelenésének az elhízás vagy a túl hosszú ideig egy pozícióban való ülés is, például a munkavégzés során.

Az életmód szerepe is sokat számít

– Fontos a rendszeres testmozgás, a helyes testtartás megtanulása és megtartása állás és ülés közben. Igyekezni kell elkerülni az olyan helyzeteket, amikor több órán keresztül kell egy helyzetben ülnünk, tartsunk rendszeresen legalább óránként szünetet, álljunk fel, kicsit sétáljunk, és végezzünk olyan mozgásokat, melyekkel megnyújtjuk a törzs és a végtagok izmait! Hajlításokat, nyújtózásokat, melyeket még hatékonyabbá tudunk tenni, ha mély légzésekkel kötünk össze – emelte ki.

– Iktassunk be olyan fizikai aktivitást, melyet heti rendszerességgel végzünk, lehet ez gyaloglás, kerékpározás és kifejezetten hasznos, ha valamilyen akár barátokkal, családtagokkal végezhető rendszeres szabadidős sporttevékenységet iktatunk be a heti munkarendünkbe. Mindemellett fontos a törzsizmok megfelelő karbantartása célzott izomerősítő és koordinációt is fejlesztő gyakorlatokkal. Érdemes szakember segítségét kérni a személyre szabott gyakorlatok elsajátításához vagy a megfelelő sport kiválasztásához, mert a helytelen vagy kampányszerűen végzett edzésekkel gyakran károsan terheljük a gerincünket, ami a panaszok megszüntetése helyett inkább fokozza a derékfájást – tanácsolta dr. Veres-Balajti Ilona.

Vass Kata

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában