Helyi közélet

2015.09.14. 14:28

Jubileumi kiállítása lesz a debreceni kádármesternek

Debrecen - Buglyó Péter aranykoszorús kádármester, népi iparművész 50 éves jubileumi kiállítása szeptember 15-én, kedden, 17 órakor nyílik a DMK Józsai Közösségi Házában (Debrecen-Józsa, Szentgyörgyfalvi u. 9.).

Debrecen - Buglyó Péter aranykoszorús kádármester, népi iparművész 50 éves jubileumi kiállítása szeptember 15-én, kedden, 17 órakor nyílik a DMK Józsai Közösségi Házában (Debrecen-Józsa, Szentgyörgyfalvi u. 9.).

Köszöntőt mond: Balázs Ákos önkormányzati képviselő. A kiállítást megnyitja: dr. Vajda Mária PhD néprajzkutató, a Déri Múzeum nyugalmazott főmuzeológusa. Közreműködnek: Dánielfy Zsolt, a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház színművésze; Bodai Boglárka népi ének előadó; Puskás László és tanítványai (Debreceni Népi Együttes).

Buglyó Péter így vall munkásságáról:

„Szakmai tanulmányaimat 1961-ben kezdtem meg a debreceni 109-es szakmunkásképzőben. Nagyon szerettem a fával dolgozni, vonzott a tölgy illata, megmunkálhatósága, formálhatósága, felhasználhatósága. Szakmai gyakorlatot egy jó hírű kisipari műhelyben szereztem, Heredovszky József kádermestertől. 1964-ben szakmunkásvizsgát tettem. Ezt követően engedélyt kértem a kádár szakma kisipari gyakorlására, melyet 1965. január 18-án meg is kaptam. Ettől az időtől általános kádáripari termékeket készítettem.

Többre vágytam, egyre inkább kutatni kezdtem a feledésbe merült régen használt mívesen megmunkált díszes tárgyakat. Elhatároztam, hogy olyan termékeket fogok készíteni, amelyeket más szakmabeli nem készít. Munkáimat kézi faragással díszítem a megrendelő igénye szerint. Előszeretettel készítek egyedi darabokat, melyek igazán próbára teszik az ember fantáziáját, szaktudását.

Ebben a szakmában különösen fontos a jó minőségű fa használata, főként akác, tölgy és eperfa. Készítek hagyományos tárgyakat, csobolyókat, hordókat, sózó dézsákat, virágdézsákat, gulyadézsákat, vízkupákat, rajnai kannákat, káposztáskádakat, vajköpülőket, merítőket, de ovális, valamint sarokfürdőkádakat és a francia hagyományt követő darabokat is.

Termékeim nagy sikert arattak és aratnak ma is. Megyei és országos kiállításokon rendszeresen részt veszek. 1996-ban a Mesterségek Ünnepén az „Év Mestere” címben és Amstel-díj-ban részesültem. Ugyanebben az évben Törökszentmiklóson a „Mesterségünk Cégére-címere” országos pályázaton Nívó-díjat kaptam. 1997-ben népi iparművész lettem. 2000-ben Kézműves Remek díjat kaptam. A 2004. évi Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pályázatán elnyertem a „Magyar Kézműves Remek” címet. 2005-ben a VIII. Bihar-Bihor Expo-n Minisztériumi díjban (GMK) részesültem. 2005-ben megkaptam az IPOSZ Aranykoszorús Mester címet, oklevelet és plakettet.

Tagja vagyok a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületnek, az IPOSZ-nak, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának, a Kézműves Alapítványnak és a Magyarországi Kádár Egyesületnek.

Szívügyemnek tekintem e mesterség létét, továbbéltetését és ifjú szakemberek képzését. Kezdeményezésemre 1990-től beindult Debrecenben a kádár szakképzés, aminek nem csak a gyakorlati részét, de az elméleti oldalát is oktatom.”

A kiállítás október 31-ig tekinthető meg a DMK Józsai Közösségi Házában hétköznapokon 10-19 óráig.

- Debreceni Művelődési Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában