Helyi közélet

2015.01.12. 19:08

Kevesebbet lógtak a diákok

Hajdú-Bihar - Eredményt mutat a családi pótlék kifizetésének óralátogatáshoz kötése.

Hajdú-Bihar - Eredményt mutat a családi pótlék kifizetésének óralátogatáshoz kötése.

Radikálisan csökkent az iskolai hiányzások száma a második Orbán-kormány 2010-ben hozott döntése óta, miszerint a tanköteles korú gyermekek esetében a családi pótlék kifizetése a rendszeres iskoláztatáshoz kötött. A 2009/2010-es tanévről a 2012-13-as tanévre 35 százalékkal, majd a 2013/14-es tanévben az előzőhöz viszonyítva további 15 százalékkal csökkent átlagosan ez az arány – Novák Katalinnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkárának közlése szerint.

A megyei adatok szintén jelentős csökkenést mutatnak: például a balmazújvárosi tankerület iskoláiban a 2009/10-es tanévben 6513 igazolatlan órát regisztráltak, 2012/13-ban 2382-t, 2013/14-ben pedig 1601-t. Ez az első 3 évben 63, majd 32 százalékos csökkenést jelent; összességében pedig negyedére esett vissza az ellógott órák száma.

A tapasztalatok alapján a kormány nemrégiben arról döntött, hogy a szankciót kiterjeszti az idén szeptemberétől bevezetendő, 3 éves kortól kötelező óvodáztatásra is: 2016. január 1-től 20 nap igazolatlan hiányzás esetén szintén szüneteltetik majd a családi pótlék folyósítását.

Míg a 2009/10-es tanévben 508, 2013/14-ben 343 diák hiányzott igazolatlanul a nyíradonyi tankerület intézményeiben; ez 32 százalékos csökkenést jelent. Az ötven órát meghaladóan lógók száma azonban jóval kevesebb, 2013/14-ben 38 diák esetében kezdeményeztek szabálysértési eljárást a tankerületbe tartozó nyolc település iskoláinak vezetői. 2016. január elsejétől az óvodába járási kötelezettségre is kiterjesztik a családi pótlék folyósításának felfüggesztését jelentő szankciót. Az általunk megkérdezett polgármesterek egyetértenek a kormányzati szándékkal az iskolai hiányzás szigorúan vételét illetően, s nem látják problémásnak a majdani óvodai bevezetését sem.

– Sajnos, vannak szülők, akiket csak anyagi eszközökkel lehet motiválni a kellő felelősség vállalására. Többnyire olyanok, akik háztartásában a családi pótlék sokat jelent, így a lehetséges szankció miatt kénytelenek odafigyelni a gyerekre – mondta Szitó Sándor, Biharnagybajom vezetője. Úgy véli, ezen rendszer kiterjesztése az óvodára – annak kötelezővé tételével – szintén hasznos lehet, annál is inkább, mert sok gyereknek csak az óvodában kezdődik a szocializációja, ott tanulja meg azokat az alapvető dolgokat, amit otthon kellett volna (evőeszköz használat, stb).

Az újszentmargitai településvezető szerint az óvodában a hátrányos helyzetű gyerekek számára biztosított napi többszöri étkezés eleve csábító lehet, ezért itt máshogy merül fel a hiányzás kérdése. Ugyanakkor, ha a szülő rendesen járatja a gyerekét óvodába, iskolába, akkor a szigorítás nem is érinti őt – jegyezte meg Csetneki Csaba.

Ha valaki nem teljesíti a kötelezettségét, akkor kénytelenek vagyunk rászorítani – véli Menyhárt Károly polgármester. Mint mondta, az előre nem jelzett óvodai hiányzások a szociális étkeztetés miatt már ma is gondot okozhatnak, ezért Létavértesen reggel adott időre be kell érkezniük a gyerekeknek, így az aznapi pontos létszám ismeretével próbálják elkerülni az adagok feleslegesen történő elkészítését.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában