Sport

2017.04.28. 13:08

Jól fizetett a két kaszinó

Debrecen - A játéktermekből és a játékoseladásokból jó pénzt kaszált a Loki az elmúlt évben.

Debrecen - A játéktermekből és a játékoseladásokból jó pénzt kaszált a Loki az elmúlt évben.

Nem kevesebb, mint 96 millió forintot hozott a DVSC-nek a többségi tulajdonos, Szima Gábor által üzemeltetett két kaszinó tavaly – derül ki az mfor.hu cikkéből. A DVSC Futball Szervező Zrt. ugyanis 72 milliót a debreceni egységtől, a Cívis Grand Casino Kft.-től, 24-et pedig a nyíregyházi Onyx Casinó Kft.-től kapott osztalékként.

A portál a debreceni közgyűlés elé benyújtott felügyelő bizottság (FB) jelentés és üzleti terv alapján készítette el írását.

Tavaly a Lokit működtető gazdasági társaságnak 988 milliós értékesítésből származó árbevétele volt az előző évi 981 millió után. Ez két tételnek köszönhető: a vagyon értékű jogok hasznosítása és az UEFA-tól kapott szolidaritási hozzájárulás is növekedett.

Ellenben a jegy- és bérletértékesítésből származó bevétel jócskán visszaesett, 166 millióról 95-re, és a reklámszolgáltatás bevétele is 79 millió volt a korábbi 134 millió után, de csökkent a kereskedelmi tevékenységből származó bevétel is.

Ami szembetűnő, hogy kiugróan magas összeg, 1,148 milliárd forint folyt be a kasszába a múlt évi játékoseladási láz nyomán. A legjobb üzletnek Balogh Norbert (699,5 millió), Bódi Ádám (163,9 millió) és Korhut Mihály (146,9 millió) játékjogának értékesítése bizonyult.

Nőtt a focisták bére

A bevételek mellett összesen 1,669 milliárdos kiadása volt a Lokinak. Mint írják, az anyegjellegű ráfordítások 46, a személyi jellegűek pedig 34 százalékkal növekedtek egy esztendő alatt. Utóbbi esetében szerepet játszik, hogy tavaly öttel növekedett az átlagos alkalmazotti létszám, most ötvennyolc főből negyvenen sportolók. A bérköltség így 507,5 millióról 833,4-re ugrott, azaz jócskán megemelkedett a futballisták fizetése, egy sportoló havi átlagos bére 1,06 millióról 1,4-re nőtt.

Üzemi szinten 630,7 milliós nyereséget mutatott ki a DVSC Futball Szervező Zrt., amit a pénzügyi műveletek eredménye 720 millió forintra növelt, ebből a 31,7 millió forint adófizetés után 688,7 milliós nyereség maradt.

Elmaradtak a nézők

Az FB jelentése és üzleti terve azonban rámutat, hogy vannak komoly gondok, ugyanis a pozitív eredmény elsősorban a játékosok értékesítéséből származik. Azaz ha a futballisták eladásából származó összeget kivesszük a bevételből, akkor több százmilliós veszteséget termelt volna a DVSC.

Mint a jelentésben írják, az is problémát okoz, hogy a meccsek helyszíni nézettsége sajnos továbbra sem mutat növekedést. Azt is elismerik a klubnál, hogy nem nagyon tudják, miért maradnak távol a szurkolók. További gondként említik, hogy nehéz megtalálni azt a szponzorációs piacot, amely bevételi forrást növelhetné.

HBN


Debrecen nem akarja kifizetni a helyi tömegközlekedés teljes veszteségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!