BMW-gyár – A műszaki képzésé a jövő

Akt.:
A BMW 7-es sorozatának darabjai készülnek a cég németországi, dingolfingi üzemében, egy korábbi felvételen
A BMW 7-es sorozatának darabjai készülnek a cég németországi, dingolfingi üzemében, egy korábbi felvételen - © Fotó: DPA, Armin Weigel
Debrecen – A BMW ideérkezése előtt a Debreceni Egyetemet is átvilágították, felmérték a német cég szakemberei.

Ilyen rövid idő alatt, ilyen lényegretörő egyetemfelmérésben még nem volt részünk, mint amit a BMW szakemberi végeztek nálunk a közelmúltban. Nagyon profi analisták”

– jelentette ki Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora egy szerdai sajtótájékoztatón. Úgy fogalmazott, hogy a beruházás létrejötte érdekében az iparkamara is megtette a magáét, és a város is „odatette magát”, az egyetemen pedig prioritást élveztek az ezzel kapcsolatos tárgyalások.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja hangsúlyozta, hogy a szakegyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem után a második legtöbb műszaki, természettudományos, matematikai és informatikai hallgatója – több mint 8 ezer – a Debreceni Egyetemnek van.

Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy felvették a kapcsolatot a győri és a kecskeméti egyetemekkel, ahol az Audi-, illetve a Mercedes-autógyárak számára képeznek szakembereket.

Jól kihasználni a lehetőséget

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy értékelte a BMW-autógyár építését, hogy ez nagy lehetőség Debrecennek.

bmw2Emberi kéz közvetlenül alig érinti (képünkön egy X3-as szerepel az indonéziai, jakartai üzemben) | Fotó: AFP

Elmondta, hogy bár az Eurostat adatai szerint a visegrádi országok közül az elmúlt 15 évben a külföldi működő tőke 41 százaléka Magyarországra érkezett, ezt azonban nem tudtuk jól kihasználni. Csehország, Lengyelország és Szlovákia ennek ellenére lényegesen gyorsabban fejlődött, mint mi.

Kiemelte, hogy a BMW hamarosan olyan hatalmas beruházást hoz Debrecenbe, amely nagyobb, mint az eddig ide érkezett tőke ­összessége. Azért, hogy ebből profitáljunk, a kormányzattal összefogva térségi stratégiára lenne szükség, támogatásokkal. Meg kell majd nézni, mit csináltak jól és rosszul Kecskeméten akkor, amikor odaérkezett a Mercedes – vélte Miklóssy Ferenc.

A műszaki kar előretörése

Szilvássy Zoltán azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy a Debreceni Egyetemen eddig meghatározó szerepet játszó agrár-, orvos- és gyógyszerészeti tudományágak mellé valószínűleg felzárkózik a műszaki ág is. Minden bizonnyal ez utóbbi fejlődik majd a leggyorsabb ütemben az elkövetkező években.

Robotokkal

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról is beszélt, hogy a legnagyobb internetes videómegosztó oldalon látható egy olyan kisfilm amely azt mutatja be, hogyan szerelnek össze egy autót az egyik BMW-gyárban. Eszerint a jármű úgy megy végig a futószalagon, hogy szinte az összes munkát robotok végzik. Emberi kéz csak a folyamat legvégén, akkor érinti meg a munkadarabot, amikor két kis alkatrészt munkások illesztenek be a műszerfalba. A dolgozók többnyire a gépeket szolgálják ki, ellenőrzik, vagy laptopról – időnként több ezer kilométerről – javítják a gyártó szoftverek hibáit. A debreceni üzem is ilyen világszínvonalú lesz.

OCs


Berlin - A BMW debreceni üzemében 2023 körül kezdődhet a termelés - írta a Stuttgarter Zeitung című német lap szerdán a német autógyártó társaságtól származó adatokra hivatkozva. A beszámoló szerint a BMW egy szóvivője a lapnak elmondta, hogy az üzemben hagyományos, elektromos és hibrid meghajtás...

Kósa Lajos és Tiba István a szerdai sajtótájékoztatón
Debrecen - Debreceni gazdasági övezeti tanács létrehozását javasolja a BMW idetelepülése kapcsán Kósa Lajos. Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője Balmazújvároson egy szerdán tartott sajtótájékoztatón úgy vélte, hogy a BMW 1 milliárd eurós debreceni beruházása a tovagyűrűző hatásnak kösz...

Az Otthontérkép számítása szerint akár 20-30 százalékkal is emelkedhetnek a lakásárak a következő két-három évben
Budapest - Debrecenben és térségében az új BMW-gyár létesítése jelentős ingatlanfejlesztést indíthat a lakáspiacon és az ipari, kiskereskedelmi ingatlanoknál - közölte az Otthontérkép csoport szerdán az MTI-vel. Az Otthontérkép számítása szerint akár 20-30 százalékkal is emelkedhetnek a lakásárak...