Sport

2016.08.18. 15:28

Rio 2016 - Kozák Danuta győzött 500 méteren, övé az 500. magyar olimpiai érem

Rio de Janeiro - A kajakos Kozák Danuta nyerte Magyarország 500. olimpiai érmét: az UTE 29 éves versenyzője címét megvédve győzött az 500 méteres versenyben a riói játékokon.

Rio de Janeiro - A kajakos Kozák Danuta nyerte Magyarország 500. olimpiai érmét: az UTE 29 éves versenyzője címét megvédve győzött az 500 méteres versenyben a riói játékokon.

Az immár négyszeres olimpiai bajnok kajakos a csütörtöki döntőben a mezőnnyel jött el a rajttól. Az elején a fehérorosz Marina Litvincsuk volt a leggyorsabb, bő fél hajóval a többiek előtt lapátolt. Mellette a 6-os pályán Kozák az ellenfelekénél nagyobb utazótempóját felvéve megközelítette, majd még a féltáv előtt meg is előzte őt. A második 250 méter pedig már az ő diadalmenetéről szólt, a Rodrigo de Freitas Lagúna evezős és kajak-kenu központjának megtelt lelátóján szép számban jelenlévő magyar szurkolók nagy örömére annyira elhúzott a többiektől, hogy egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelme. A célba bő másfél hajóval a dán Emma Jörgensen előtt ért be. Harmadikként a tavaly világbajnok, Rióban 200 méteren aranyérmes új-zélandi Lisa Carrington végzett.

Kozák - aki kedden Szabó Gabriellával párosban is győzött ezen a távon - a magyar kajak-kenu sport 24., illetve a riói küldöttség hetedik aranyérmét szerezte. Négy elsőségével most már ő minden idők legeredményesebb magyar kajakosa.

"Az elsődleges célom az volt, hogy egészségesen tudjak odaállni a rajthoz, és ki tudjam hozni magamból, ami bennem van. - mondta pár perccel a célba érkezése után. - Szeretném megköszönni Toman József csapatorvosnak, hogy helyre rakott, s az egész orvosi stábnak, meg az egész szövetségnek, hogy tartották bennem a lelket, és mentálisan is sokat segítettek" - utalt arra, hogy a hétfői, első vízre szállása előtti éjszaka hasmenése volt, és - a csapatorvos tájékoztatása szerint - bélfertőzéses szindróma alakult ki nála.

"A londoni olimpia után az volt a cél, hogy megvédjem a címem, ez még Magyarországon senkinek sem sikerült ebben a számban. Négyéves álmomat sikerült valóra váltani" - tette hozzá.

A magyarok az olimpiákon - a Magyar Olimpiai Bizottság összesítése szerint - eddig 175 arany-, 151 ezüst- és 174 bronzérmet nyertek.

A riói magyar küldöttség csütörtökig hét első, három második és négy harmadik helyet harcolt ki.

A női kajakosok 500 méteres döntőjének Kozákon kívül volt még egy magyar résztvevője, Ruzicic-Benedek Dalma - szerb színekben - hetedik lett.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!