360 fokos videó: csatazajtól volt hangos a Kossuth tér

Akt.:
360 fokos videó: csatazajtól volt hangos a Kossuth tér
© Fotó: Hírek 360
Debrecen – Városi komédiások és gólyalábasok lepték el a Kossuth teret Debrecenben.


A Debreceni Maskarádét 17. alkalommal rendezték meg szombaton a Kossuth téren. A mulatság célja az volt, hogy elűzzék a telet a cívisvárosból. A bőség és a böjt urainak összecsapása után kiszebábot is égettek, amivel minden bútól és bajtól megszabadultunk – a babona szerint.

A zene, a gasztronómia és a színház jegyében telt a szombati maskarádés felvonulás. A hagyományok szerint a végéhez közeledik a farsangi időszak, ennek apropóján “seperték ki” a telet a városból. A Vojtina Bábszínház társulata Konc király és Cibere vajda tréfás történetét adta elő a Kossuth téren.

Cibere vajda neve a böjti ételre, a ciberére utal, Konc király neve pedig a húsos, zsíros ételekre. A vajda és a király vízkeresztkor és húshagyókor harcol egymással. Vízkeresztkor Konc király győz, és megkezdődik a farsang, majd Cibere vajda kerül ki győztesen a 40 napos böjt kezdetekor.

A csata után a télűzés részeként a debreceni főtéren kiszebábot égettek. A babona szerint gondűző cédulákat kell tűzni a bábra, amit elégetnek, közben pedig zörgetik a zajkeltő eszközöket, dudákat, sípokat és dobokat. Így jó eséllyel megszabadulunk minden rossztól.

– Nagy Dóra/Hírek 360 –


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel, vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!


Debrecen - Hangosan és látványosan űzték el a telet Debrecenből. Gólyalábasok és maskarások vonultak szombaton a Kossuth térre, ahol Konc király és Cibere vajda, vagyis a Bőség és Szükség urai küzdöttek meg egymással. A harcot a böjtöt képviselő Cibere vajda nyerte, mellyel a farsangi időszak hiv...